25 octombrie 2020

Dr. Virgil Musta, mesaj dur, dar onest, în pandemie: Nu mințiți, nu e de joacă! Nu vreți să vă pierdeți apropiații

Musta

România a intrat în a treia săptămână de stare de urgență și are deja peste 2.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus. Sunt restricții de deplasare, însă nu toată lumea înțelege gravitatea situației. Dr. Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș”, explică, din nou, de ce trebuie să fim responsabili. Sunt în joc multe vieți.

Cu 2.109 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, 65 de decese, 9.464 de persoane în carantină și alte 124.235 în izolare la domiciliu, România intră în cea de-a treia săptămână de stare de urgență. Au fost însă destul cazuri în care oamenii nu au înțeles că lucrurile sunt extrem de serioase. Unii circulă pe străzi, deși ar trebui să-și limiteze la maximum deplasările. Alții ajung la spital și „uită” să spună că ar trebui să stea în autoizolare. Sunt deja celebre cazul Gerota, unde un fost ofițer MAI a infectat un întreg spital, sau, mai recent și mai aproape, cel de la Liebling, unde un pacient care ar fi trebuit să stea în izolare a fost la două spitale și, în cele din urmă, a și decedat.

Despre responsabilitate și obligație

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș”, face, din nou, apel la responsabilitate. Este extrem de important să înțelegem că doar o conduită corectă poate duce la un tratament corect și poate preveni drame ulterioare. „Autoizolarea este un act de responsabilitate, dar este și obligatorie în cazul persoanelor venite din alte țări sau în cazul persoanelor care au avut ocazia să fie în preajma unora care au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Chiar dacă au trecut cumva de filtrul autorităților sau dacă autoritățile nu află că au fost în preajma celor depistați pozitiv, persoanele respective trebuie să se autoizoleze. Dacă apelează la servicii medicale ulterioare, este esențial ca în declarația pe proprie răspundere pe care o dau acolo, dacă au fost în situațiile de mai sus, să le menționeze foarte clar. Minciuna și nerespectarea regulilor impuse în această perioadă pot conduce la consecințe tragice”, explică specialistul timișorean.

Nu mințiți! Vă puteți afecta șansele de vindecare

Cei care se întorc din străinatate trebuie să completeze un formular pe proprie răspundere, specificând locul de unde vin. Ei au obligația să se autoizoleze sau sunt carantinați imediat ce au ajuns în țară. Dr. Musta explică de ce acești pași sunt extrem de importanți. „Dacă în timpul autoizolării sau carantinării prezintă simptomatologie, anunță DSP. Intrând în definiția de caz, beneficiază de testare, permițând astfel depistarea infecției mai devreme, cu mai multe șanse de vindecare.

Dacă o persoană a cărei stare de sănătate se înrăutățește și apelează la un moment dat la servicii medicale, dar nu s-a autoizolat sau nu a declarat factorii de risc menționați, nu se va încada în definiția de caz. Nu va beneficia la timp de testul pentru depistarea infecției și apoi de tratamentul necesar. Acest lucru poate fi fatal. Ulterior, dacă starea de sănătate se agravează și prezintă simptome de COVID-19, i se va face testul, dar poate va fi prea târziu”, spune medicul.

Mai multe cazuri grave de oameni în vârstă în ATI

Nu vă gândiți doar la voi! Puteți să vă infectați părinții, bunicii, iar regretele sunt tardive. „Faptul că o persoană nu s-a autoizolat imediat după venirea în țară conduce probabil la îmbolnăvirea membrilor familiei și a altora din comunitățile pe care le frecventează. E foarte probabilă și contaminarea personalului medical, nefiind încadrat corespunzător, datorită declarației false (…) Au început să apară la terapie intensivă cazuri mai grave de Covid-19, bătrâni care necesită conectare la aparatele de ventilare mecanică. Fac din nou apel să protejați persoanele cu risc crescut. Fiți responsabili și solidari, respectați măsurile de prevenție și izolare. Nu e de joacă! Nimeni nu își dorește să ajungem în situația de a-i pierde pe mulți dintre ei! Ținem aproape, deși păstrăm distanța! Numai împreună vom reuși!”, conchide dr. Virgil Musta.

2 thoughts on “Dr. Virgil Musta, mesaj dur, dar onest, în pandemie: Nu mințiți, nu e de joacă! Nu vreți să vă pierdeți apropiații

  1. Cumosc un barbat care era bolnav in spitalul de cardiologie de langa Victor Babes in Timisoara era internat de 3 luni avea probleme cu inima dupa 3 luni l-au pus in salon de la terapie intesiva si ce sa vezi a murit de corona virus cica la infectat o asistenta, stau si ma gandesc nu ar trebui ca tot spitalul sa fie in carantina si ca cel mai probabil toti sunt infectati cu covid-19 si personalul medical nu ar trebui sa se mai duca acasa? Dar se pare ca la stiri nu zice nimic si tocmai de aceea nu cred ca tot ce spuneti este adevarat si ca acest virus nu este ceea ce spuneti, nu mai am incredere in nimeni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: