Două buletine pe zi, tipărite la Timișoara. Nu se găsește plastic

plastic

Doar doi oameni își pot face, pe zi, cărți de identitate la Timișoara. În țară e… criză de plastic, așa că efectiv nu există materie primă pentru imprimarea acestui de tip de act de identitate. În aceste condiții, termenul de eliberare a ajuns și la 30 de zile. 

Situație inedită la Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara, unde poți primi un act de identitate chiar și după 30 de zile. Chiar și cu plata taxei de urgență, lucrurile nu se schimbă. Nu se pot tipări decât două cărți de identitate pe zi, fiindcă nu există plastic! 

„Serviciul nostru <acoperă> peste 400.000 de locuitori, municipiul Timișoara și 20 de comune. Suntem în situația în care nu putem tipări mai mult de două buletine pe zi. Nu este plastic, s-au verificat stocurile și s-a constatat că acestea sunt limitate. Încă din luna ianuarie, cererile sunt soluționate în 30 de zile de la data depunerii. Noi le eliberam chiar și în cinci zile lucrătoare, eram printre puținii din țară care făceam asta”, spune Bogdan Sperneac, șeful Direcției de Evidență a Persoanelor Timișoara

Nu e plastic niciunde 

Întreaga situație a fost cauzată de întârzierea procedurilor de achiziție de la nivel național. Contractul pentru furnizarea de material „brut” pentru cărți de identitate a fost semnat în decembrie 2020, cu livrare abia din luna februarie. Peste tot în țară e la fel: două, cel mult trei pe zi. 

„Pătrăm evidența cu cei de la Biroul Județean pentru Administrarea Bazelor de Date și Evidența Persoanelor. Am tipărit tot ce a fost depus până în 12 februarie. Mai sunt probleme cu cererile care necesitau verificări”, continuă directorul de la Evidența Persoanelor Timișoara. 

Media zilnică de cereri depuse la Timișoara este de 200, cu tot cu solicitările de cărți de identitate provizorie și reședințe.

About Post Author