Dosarul DNA – Legea 112, amânat pentru ianuarie. Nu vor fi chemați la proces cei 200 de proprietari

legea 112

Al doilea termen, a doua amânare. Foștii primari Gheorghe Ciuhandu și Nicolae Robu și ceilalți șapte colegi din dosarul deschis de DNA în cazul vânzărilor de imobile pe Legea 112 mai au de așteptat până la emiterea unui verdict în instanță.

Tribunalul Timiş a programat joi, 17 decembrie, al doilea termen în procesul privind vânzarea ilegală a peste 200 de locuinţe, în baza Legii 112 / 1995. În sală au fost prezenţi foştii primari Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu, inculpați în dosar, alături de Nicușor Miuț, Ioan Cojocari, Dan Diaconu, Traian Stoia, Martin Staia, Simona Vîrlea și Gabriela Iova.

Unul dintre avocați a cerut ca în proces să fie chemați și cei care au cumpărat / sunt acum proprietarii locuinţelor despre care DNA susţine că au fost vândute ilegal pe baza Legii 112/1995. S-a solicitat, de asemenea, ca în proces să devină parte civilă, alături de statul român, și Primăria Timișoara. Cele două cereri au fost însă respinse de completul de judecată, care a stabilit și al treilea termen al procesului. „Respinge cererile formulate de către apărătorii inculpaților C.G.C. şi D.D.A. Dispune amânarea cauzei pentru data de 26 ianuarie.2021, ora 9”, sună soluția pe scurt.

Ce zice DNA

Vă reamintim, în 30 decembrie 2019, DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție dispunea trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă a 207 imobile, majoritatea în centrul vechi al Timișoarei. Cei nouă era acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată sau în formă simplă.

Dosarul a stat multă vreme în camera preliminară, iar în octombrie 2019 s-a decis că el poate ajunge în instanță. DNA a arătat că cei nouă funcționari publici și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere. Prejudiciul în dauna statului a fost calculat la 42,7 milioane de lei. Totul s-a întâmplat în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014. Fostul primar Nicolae Robu a semnat două contracte, pentru două locuințe modeste din zona Traian.