Dosarul DNA de la Primăria Timișoara, la prima amânare. Ce a invocat apărătorul lui Robu

primăria timișoara

foto: Arhivă

Mai durează cel puțin o săptămână până când cei nouă inculpați din dosarul caselor vândute pe Legea 112 află dacă ajung sau nu în instanță. Judecătorul de cameră preliminară a decis să amâne decizia până în 18 iunie.

În 30 decembrie 2019, DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție dispunea trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă a 207 imobile, majoritatea în centrul vechi al Timișoarei. Cei nouă, printre Nicolae Robu și Gheorghe Ciuhandu, era acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată sau în formă simplă.

Primul termen, prima amânare

Dosarul se află de atunci la Secția Penală a Tribunalului Timiș, în camera preliminară. Această procedură înseamnă verificarea legalității sesizării instanței și a administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În funcție de cererile și excepțiile invocate de apărători și de decizia judecătorului de cameră preliminară, actualul edil-șef și colegii săi de dosar vor ști dacă procesul merge mai departe sau dosarul se întoarce la procurori.

La termenul de joi, 11 iunie, cauza a fost amânată pentru 18 iunie. „Recalifică chestiunea prealabilă referitoare la stabilirea cadrului procesual invocată de către apărătorul ales al inculpatului R. N., (Nicolae Robu – n.r.), avocat Sabou Daniel, ca şi o excepţie privind neregularitatea rechizitoriului, faţă de care se va pronunţa împreună cu celelalte excepţii şi cereri invocate în cauză. Amână judecarea cauzei la data de 18.06.2020, ora 09:00 pentru când se citează părţile”, sună pe scurt soluția pronunțată de judecător.

Cine sunt inculpații

  • Nicușor Miuț, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte)
  • Gheorghe Ciuhandu, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte)
  • Ioan Cojocari, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte)
  • Nicolae Robu, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte)
  • Dan Diaconu, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)
  • Traian Stoia, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract)
  • Martin Staia, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte)
  • Simona Vîrlea, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)
  • Gabriela Iova, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).

„În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42,7 milioane lei (9,5 milioane euro) în dauna statului. În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare”, au anunțat procurorii DNA.

Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză. Se solicită restituirea bunurilor în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii. În vederea recuperării prejudiciului de 42,7 milioane de lei s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

About Post Author