Dominic Fritz, desființat de un om de afaceri: Știți cum e Timișoara? Murdară, snoabă și exploatată

cetățeni de onoare

foto: Arhivă, Primăria Timișoara

Management financiar catastrofal, respect minim pentru antreprenorii locali și, peste toate, aroganță și ignoranță. Sunt cuvintele grele în care caracterizează actuala administrație locală unul dintre oamenii care au susținut ideea de schimbare la Primăria Timișoara. Corina Macri, președintele HORETIM, descrie un tablou sumbru, al unui oraș în care cei care-l conduc nu mai respectă pe nimeni.

Taxele și impozitele locale vor crește în 2022 la Timișoara, dacă proiectul propus de Dominic Fritz va trece de plenul CL. La locuințe, vom plăti cu 20% în plus, iar proprietarii de clădiri nerezidențiale, persoane fizice, vor scoate din conturi de trei ori mai mulți bani. Apare și taxa pentru promovarea turistică, de 2% la tarifele de cazare, fără TVA. Proiectul integral poate fi consultat aici.

El a fost supus unei dezbateri publice la care însă primarul Dominic Fritz nu a participat. Au fost prezenți city managerul Matei Creiveanu și șeful Direcției Fiscale, Adrian Bodo. Din partea antreprenorilor locali au intervenit, online, omul de afaceri Ovidiu Șandor și, din sala de consiliu, Corina Macri, președintele HORETIM, organizația care reprezintă interesele industriei ospitalității. Ambii au reclamat nivelul prea mare de impozitare propus de administrația locală, încercând să explice de ce modelul nu poate funcționa, în actualele condiții socio-economice.

„Timișorenii au ales să-și riște viitorul”

La aproape o săptămână de la acel moment, Corina Macri a decis să pună cărțile pe masă, și fără să facă economie la cuvinte, descrie un tablou dezastruos al actualei administrații locale. Macri pleacă de la promisiunile făcute de Dominic Fritz, după preluarea mandatului, când a spus și că a moștenit un buget defectuos, dar și că va încerca să corecteze cât mai rapid lucrurile.

„Domnule primar Dominic Fritz, v-am susținut cu toată puterea și forța încrederii într-un viitor curat și autentic. Dezamăgirea este cruntă și ne obligă să ne întrebăm cât de mult am fost păcăliți? Mi s-a spus că trebuie să așteptăm 3 ani să recalibrăm această greșeală fatală. Nu pot să cred că am fost atăt de rău păcăliți. Este foarte adevărat că l-am învins pe bietul domn primar Robu (…) dar am fost convinși că veți înțelege că este unica șansă pentru toți de a merge mai departe, timișoreni și exponenți ai unei frustrări inimaginabile, asumându-vă o responsabilitate istorică.

Domnule Dominic Fritz, nu USR a câștigat Timișoara, ci timișorenii au ales să riște viitorul lor cu un minuscul necunoscut, căruia i s-au dat mii de credite în alb și astfel au fost sancționate fostele administrații, după mai bine de 30 de ani de debusolare! Vorbesc în numele tuturor antreprenorilor români care vor să investească și să dezvolte afaceri de succes în comunitatea locală în care trăiesc (…) Timișoara se subordonează corporațiilor multinaționale, sfidând și acum în al 13 -lea ceas, inițiativa privată locală. Așa nu putem evolua, ci doar ne raportăm la cifre și statistici, din ce punct al relativității vă convine! Situația urbei noastre este în cădere liberă și tinde spre autodistrugere”, scrie, fără perdea, aceasta.

„Ne ascundem după fiecare interes material minor”

Corina Macri, care vorbește „în numele tuturor IMM-urilor din Timiș, al tuturor acelor antreprenori care susțin economia locală timișeană”, continuă pe același ton fără echivoc.

„Anul trecut, am discutat cu noul primar, Dominic Fritz, și același veșnic director executiv, Adrian Bodo, care nu știe cum să adune mai mulți bani la bugetul primăriei, prin copleșirea financiară a inițiativei private (…) Anul trecut, onorabil Domn primar ne-ați explicat că ați moștenit un buget vulnerabil și ați făcut apel la înțelegerea noastră, cu promisiunea că de anul viitor (202) se vor corecta aceste aberații.

Timișoara este orașul cu cele mai mari impozite și taxe locale din România. Toate acestea se întâmplă doar pentru că nu avem coloană verticală și ne ascundem după fiecare interes material minor, în detrimentul unei regiuni cândva de «frunce». De mulți ani, fără număr, fiecare consilier local este impulsionat sau motivat prostituant de ieftin, doar pentru a susține decăderea și distrugerea minunatei noastre urbe.

Întelegem să plătim impozite și taxe luxuriante intr-un oraș premium și exclusivist, pe măsura costurilor. Ca în Viena, reperul timișorean de lifestyle, am accepta să plătim aceste impozite exagerate, dacă am beneficia de servicii pe măsură. În realitate știți cum e Timișoara? Murdară, toxică, coruptă, snoabă și exploatată. Am încercat disperat la această dezbatere, în care voturile sunt numărate dinainte și sfidarea comunității este mai mult decât vulgară, să explic care este pericolul unor taxe nejustificate”, scrie Corina Macri.

„Din cauza unor oameni tâmpi și rău intenționați”

Reacția femeii de afaceri nici măcar nu este exagerată, câtă vreme, la dezbaterea publică, administratorul public i-a spus că „este dovedită evaziunea din domeniul HORECA” și că „ne-am trezit acum, din cauza pandemiei, să ne milogim și nu ne mai ajung ajutoarele primite”.

„Domnule Creiveanu, dacă nu ați aflat până acum, vă explicăm noi, cei implicați direct. Sectorul turistic este singurul restricționat de statul român din 14 martie .2020 și este normal, ca orice stat care trăiește din impozite și taxe, să compenseze această decizie unilaterală. Așa s-a întâmplat în toată UE, la care ne raportăm, doar în România nu (…)

Cum vă permiteți să jigniți și să evaluați un sector de activitate, total lipsit de profesionalism, ca orice duduie din piață? Știți că Timișoara va fi capitală a culturii europene în 2023 și că nicio cultură nu este apreciată, dacă nu are și o ospitalitate pe măsură? Dar pe dumneavoastră nu vă interesează, nu sunteți de-al locului, bănui că nici pe primar sau viceprimar nu îi afectează, din moment ce v-au delegat să emiteți asemenea aberații și jigniri (…) Din cauza unor oameni tâmpi și rău intenționați, Timișoara este singurul mare oraș din România care nu are un hotel de cinci stele, nu are și nici nu stimulează producția și afacerile locale, favorizând doar multinaționalele care nu plătesc impozite pe venit la bugetul local”, continuă mesajul.

„Sunteți atât de trecători în aroganța pe care o abordați”

Corina Macri își încheie scrisoarea deschisă în termeni duri, fără a-l menaja defel de primarul Dominic Fritz, căruia par să i se încheie, încet-încet, „cecurile în alb”.

„Dacă acestui domn, ilustru necunoscut, Matei Creiveanu, i-aș fi dat circumstanțe atenuante, pentru că nu știe care este atitudinea și comportamentul unui administrator al orașului, este arogant și ignorant, ca orice individ neinformat și fără experiență, dumneavoastră, domnule Dominic Fritz, am crezut că sunteți primarul meu și al tuturor timișorenilor care încearcă să salveze Timișoara.

Am discutat serios și argumentat anul trecut, cu amendamentul că ne vom întâlni anul acesta pentru măsuri reale și credibile. Ce ați înțeles prin aceste măsuri? Majorarea și a celorlalte impozite, maxim posibil! Total greșit!! Ne sfidați cu un număr de voturi majoritare în Consiliul Local, dar nu uitați, sunteți atât de trecători în aroganța pe care o abordați! Cum am trecut 30 de ani, vom mai trece încă trei și sper să învățăm cu toții că trebuie să alegem oamenii care ne reprezintă, nu să îi sancționăm pe cei vinovați (…) Nu ne subestimați, am declanșat o revoluție, chiar nu mai contează o grupare politică fără doctrină și respect față de votanții săi”, conchide reprezentantul IMM-urilor.

Propunerea de majorare a taxelor și impozitelor locale trebuie să mai treacă de votul consilierilor locali. USR-PLUS are 13 din cele 27 de voturi și, în actuala conjunctură politică, va fi interesant de văzut cum se va juca în legislativul local. PSD a anunțat deja că nu va accepta propunerea, făcând apel și la PNL, și la Pro România, să facă același lucru. Dar, după cum se știe deja, încurcate sunt căile politico-administrației…

About Post Author