Doliu la Teatrul Național Timișoara: A murit regizorul Ion Ardeal Ieremia

Ion Ardeal Ieremia

foto: Arhivă

Regizorul Ion Ardeal Ieremia a încetat din viață. El fusese diagnosticat recent cu o boală cruntă, iar medicii nu au mai putut face nimic. În 13 ianuarie ar fi împlinit 59 de ani.

Unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai Naționalului timișorean s-a stins fulgerător din viață la începutul lui 2024. Ion Ardeal Ieremia fusese diagnosticat recent cu o boală cruntă, aflată într-un stadiu avansat, iar medicii nu au avut ce să mai facă.

„Ioane, hai să mai râdem, te rog! Drum lin și mulțumesc că m-ai făcut anonim venețian”, a postat, pe Facebook, actorul Zoltan Lovas. „Anonimul venețian” a fost unul dintre cele mai de succes spectacole ale teatrului din Arad, jucat de peste 100 de ori între 1999 și 2006. Regizat de Ion Ardeal Ieremia, i-a avut în rolurile principale pe Zoltan Lovas și Claudia Ieremia.

Născut în 13 ianuarie 1965, Ion Ardeal Ieremia a fost secretar de stat în Ministerul Culturii și este cel căruia i se datorează ordonanța care a stabilit, după multe lupte, cadrul legal de finanțare pentru Timișoara 2021 – Capitală europeană a culturii. A fost căsătorit cu Claudia Ieremia, actriță la TNTm, și împreună au avut un fiu, pe Inocențiu Ieremia, care este scenograf.

La Teatrul Național Timișoara, Ion Ardeal Ieremia a montat primul spectacol în 1996, „Femeia Șarpe”, de Carlo Gozzi. Ultima sa premieră a fost în 9 decembrie, cu „Săptămâna luminată”, a lui Mihail Săulescu.

„O personalitate profund implicată și o voce puternică”

„Ion-Ardeal Ieremia a fost o prezență integră și efervescentă a Timișoarei și a Teatrului Național, pentru care a luptat în toate modurile pe care le-a putut imagina – ca artist, ca locuitor al orașului, dar și din poziția de consilier municipal și, mai apoi, din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Ion-Ardeal Ieremia a fost o personalitate profund implicată și o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate: cultura. Teatrul Național din Timișoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligența și de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu.

Îndurerați, stupefiați, prietenii și colegii săi din Teatrul Național rămân de-acum cu amintirea lui. Odihnească în pace”, a transmis TNTm.

About Post Author