Doctor Faustus, theater-concert. O nouă versiune, în Studioul Franciscan

doctor Faustus

foto: Cornel Putan

Compania independentă Arte-Factum continuă Nocturnaliile în Studioul Franciscan. De această dată va fi prezentată o nouă variantă a spectacolului „Doctor Faustus”, în regia lui Levente Kocsárdi, care a compus și muzica și interpretează acest theater-concert inspirat de scrierea lui Thomas Mann.

Rostul artei și condiția artistului, teama de ratare și efectele devastatoare ale izolării sunt doar câteva dintre temele celui mai recent Laborator de introspecție teatrală/muzicală Arte-Factum. Spectacolul este programat joi, 30 iunie, de la ora 20, la Studiul Franciscan, de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Criza de inspirație a creatorului, tragica vocație a ratării, fragilitatea geniului, disjuncția geniului de schizofrenie, dar și efectele intense ale izolării asupra naturii hipersensibile a creatorului sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său Serenus Zeitblom. Actor, regizor și compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi a conceput spectacolul ca pe un proiect evolutiv. În noua versiune, „orchestra faustiană” îi are în componență pe Alexandra Mahu (flaut, voce), Georgi Rădulescu (vioară), Victor Geru (vioară) și Csaba Zsolt Maksay (violoncel).

„În această ediție a proiectului am invitat patru tineri muzicieni extrem de talentați, captivați de tema (și de teama) faustiană. Pentru că drama doctorului Faustus, teama de ratare și disperarea artistului în criză sunt m-au preocupat în tot acest timp trăit în teatru, aș putea spune că sunt 25 de ani de când pregătesc acest spectacol. Azi, când am vârsta personajului său, am hotărât să-i expun vulnerabilitățile”, spune Levente Kocsárdi.

Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici, iar dramaturgia este realizată de Simona Donici. Videoartist este Cornel Putan.

About Post Author