Doar 25 de tablete cu iod, ridicate din farmaciile din Timiș. Sunt disponibile peste 300.000

sursa foto: stiripiatraneamt.ro

Timișenii nu se înghesuie să ia din farmacii pastilele de iod la care au dreptul. În județ au fost repartizate peste un milion de comprimate, din care cam o treime au ajuns și în farmacii. Doar 25 de tablete au fost ridicate.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia. Avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, declara, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Pastilele cu iodură de potasiu se ridică gratuit din farmacii, dar oamenii trebuie să meargă la medicul de familie, care să le elibereze o rețetă. Aceasta nu poate fi transmisă electronic.

În Timiș, oamenii nu se înghesuie în farmacii. „Până acum, 25 de comprimate au fost ridicate pe baza prescripției medicale. Această cifră este temporară și se așteaptă noi centralizări din teritoriu”, spune Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP. „Cred că am eliberat 10 sau 12 rețete pentru pastile cu iodură de potasiu. Cam jumătate din pacienți au venit special pentru prescripție. Ceilalți veniseră inițial după altceva”, ne-a spus un medic de familie cu care am vorbit. Acesta are în lista de pacienți în jur de 1.000 de persoane cu vârsta sub 40 de ani.

În Timiș au fost repartizate, de la București, peste un milion de comprimate cu iod. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, 327.000 au fost distribuite în farmaciile de județ.

Pastilele cu iod nu se iau preventiv, ci numai în caz de incident nuclear, în primele șase ore de la anunțul autorităților. Pentru adulți, doza unică este de două comprimate de 65 mg de iodură de potasiu, echivalentul a 100 mg de iod. Mai multe informații se găsesc AICI.

About Post Author