Dispută pe CA-urile de la școli. Fritz spune că totul e legal, sunt deja peste 80 de înscrieri

ca

Numirea de persoane din societatea civilă în CA-urile de la școli, ca reprezentanți ai primarului, ar fi nelegală, susține consilierul PSD Radu Țoancă. Primarul Dominic Fritz are însă altă opinie, deci procedura merge mai departe.

Primăria Timișoara a făcut, săptămâna trecută, un apel deschis către timișorenii care vor să facă parte din consiliile administrative ale unităților de învățământ. „Părinții și profesorii au sesizat că, până acum, reprezentanții primarului nu s-au implicat în rezolvarea problemelor școlilor și nici nu au contribuit cu idei noi. De aceea vrem să dăm timișorenilor un rol mai important în conducerea școlilor”, explica primarul Dominic Fritz. Sunt 71 de CA-uri, iar cei interesați își pot încă depune cererile.

„Primarul nu poate delega atribuțiile”

Premiera lui Fritz ar fi însă cumva pe lângă lege, a spus, în plenul CL, consilierul PSD Radu Țoancă. El invocă două ordine de ministru – OMEN nr. 4.619 / 2014 și OMEN nr. 3969 / 2017 – dar și Legea educației naționale nr. 1 / 2011. Potrivit acesteia din urmă, „finanţarea de bază şi finanţarea complementară se realizează pe baza contractului de management administrativ-financiar încheiat între directorul unităţii de învăţământ preuniversitar şi primarul localităţii/primarul de sector în a cărei/cărui raza teritorială se află unitatea de învăţământ (…)

Având în vedere relația dintre director și primar și ținând cont că acesta este ordonatorul de credite al bugetului local, rezultă că persoane străine de instituția primarului nu au legitimitatea necesară pentru a face parte din consiliile de administrație ale școlilor (…) Încredințarea unui mandat unor terți nu este permisă de prevederile cuprinse în OMEN nr. 4.619/2014, fiindcă primarul nu poate delega atribuțiile legale pe care le are, în lipsa unei prevederi exprese în acest sens”, susține social-democratul.

Oricine ar putea contesta deciziile luate în consiliile de administrație, inclusiv cele legate de bugete și organizarea, de exemplu, a concursurilor pentru directori, și ar avea toate șansele să câștige.
Țoancă a oferit și trei variante: fie retragerea acestei propuneri, fie primarul discută la Ministerul Educației, pentru a se face modificări legislative, fie edilul găsește pentru cei care vor să facă parte din CA-uri un alt rol, cum ar fi cel de observator fără drept de vot.

„E numire, nu delegare”

Primarul Dominic Fritz nu intenționează însă să renunțe la procedura aflată în derulare. „Din punct de vedere juridic este o dispoziție de numire, nu o dispoziție de delegare, pentru că primarul nu are atribuții conferite de lege în consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Persoana desemnată este împuternicită de primar să-l reprezinte, printr-un mandat, nu să-l înlocuiască în exercitarea vreunei atribuții. În consecință, va exista un protocol de colaborare semnat cu fiecare persoană în parte privind rolul asumat”, transmite edilul șef.

Până în prezent s-au înscris 80 de persoane care doresc să facă parte din aceste CA-uri. Mai mult de jumătate dintre cei înscriși sunt oameni de afaceri. „La final, vom alege persoanele cele mai motivate să dea energii noi educației timișorene. Evaluarea candidaturilor va fi realizată de o comisie formată din reprezentanți ai societății civile cu expertiză în educație, alături de reprezentanți ai PMT și CLT, după o metodologie dezvoltată de Asociația pentru Valori în Educație”, conchide Fritz.