Directorul CFR, timișoreanul Ion Alexandru-Simu, urmărit penal de DNA. Cum și-a aranjat o funcție

ion alexandru-simu

sursa foto: Radio Reșița

Directorul general și directorul general adjunct ai CFR sunt urmăriți penal de DNA Timișoara. Cei doi au „mânărit” o funcție pentru Ion Alexandru-Simu, în eventualitatea că nu i-ar fi fost prelungit mandatul la șefia CFR SA.

Ion Alexandru-Simu, director general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, este suspectat de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției. Petru Ceș, director general adjunct tehnic la CFR, e suspectat de abuz în serviciu și uzurparea funcției.

„În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara. Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA”, transmit procurorii DNA Timișoara.

Potrivit aceleiași surse, „după apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că «angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția»”.

Rămâne director la CFR

Ion Alexandru-Simu a fost numit director general interimar al CFR SA în decembrie 2021, de către Consiliul de Administrație al companiei. Mandatul inițial era de patru luni și acesta a expirat în perioada în care Ceșa îi semna numirea la Sucursala Regională de Cale Ferată Timișoara, pe care o condusese și anterior. Potrivit Club Feroviar, Simu „uitase” să convoace CA-ul companiei, pentru a-i fi prelungit mandatul.

În septembrie 2022, Consiliul de Administrație al CFR a respins, propunerea de revocare din funcția a lui Ion Alexandru-Simu. Măsura revocării din funcție a fost luată în discuție după ce membrii CA au fost audiați la Direcția Națională Anticorupție „în legătură cu presupuse fapte de corupție ce ar fi fost săvârșite atât de directorul general, Ion Simu-Alexandru, cât și de directorul general adjunct Tehnic, Petru Ceșa”, după cum preciza Club Feroviar la acea vreme.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a transmis, luni, conducerea ministerului, după anunțul DNA.

About Post Author