5 iulie 2020

Din nou, pestă porcină în Timiș. Focare în trei localități

pestă porcină

Sunt focare de pestă porcină africană în Timiș, în Ghiroda, Recaș și satul Icloda, comuna Sacoșu Turcesc. Boala a fost confirmată la București și urmează să fie sacrificate aproape 200 de animale.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost anunțată de faptul că au fost găsite două cadavre de porci domestici, aruncate pe marginea drumului dintre Ghiroda și Moșnița Veche. Nu aveau crotalii, deci nu se stie proprietarul porcilor. Primele analize făcute la DSV Timiș au arătat că animalele erau infectate cu pestă porcină africană. Probele au fost trimise la București, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, unde boala a fost confirmată.

Între timp au mai apărut trei suspiciuni de pestă porcină africană în Icloda și Recaș, la porci din gospodăriile populației. Este vorba despre o gospodărie la Icloda, iar la Recaș sunt două exploatații în aceeași locație. Este vorba despre 77 de porci la Icloda, 70 de porci într-o exploatație la Recaș, și 40 în cealaltă exploatație. Inspectorii DSVSA s-au deplasat la fața locului și s-au luat toate măsurile necesare, stabilindu-se inclusiv zonele de protecție. Au fost trimise analizele la București, fiind confirmată pesta porcină africană”, transmite Prefectura Timiș.

A fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, condus de prefectul Liliana Oneț. Acesta a stabilit zonele de protecție, de 0 – 3 kilometri, și zonele de supraveghere, 3-10 kilometri, în jurul focarelor. De asemenea, a fost adus în Recaș un incinerator și s-a trecut la sacrificarea animalelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: