Din nou pe bicicletă, de la Timișoara la Szeged. Turul ciclist Bartok, la a treia ediție

Turul ciclist Bartok

Asociaţia Bastion-Varbastya şi Clubul Velocitas organizează, în 25 și 26 mai, a treia ediție a turului ciclist „Bartok”, pe ruta Timişoara – Szeged (Ungaria). Amatori sau profesioniști, iubitorii de ciclism sunt invitați să pedaleze peste 240 de kilometri.

„De obicei, norganizăm turul ciclist în luna iunie, însă 2024 este un an electoral și nu am vrut să perturbăm alegerile. Anul acesta, traseul dus-întors este identic – Timișoara – Triplex Confinium – Szeged, pentru că frontiera româno-maghiară va fi deschisă cu ocazia sărbătorii Triplex. Chiar dacă luna mai este mai ploioasă decât celelalte de primăvară, nu ne este teamă”, spune Peter Tamas, consulul Ungariei la Timișoara, în același timp președintele Asociației Bastionul-Varbastya.

Turul ciclist își propune să promoveze mișcarea pentru sănătate, dar și să fie un element de lobby pentru investiții majore în infrastructură, precum piste de biciclete de la Timişoara la Vama Cenad, un pod nou peste Mureș, între România și Ungaria, și deschiderea permanentă a punctului de trecere a frontierei de la Triplex (Beba Veche – Kübekháza). Aceasta din urmă este programată pentru anul viitor.

Programul evenimentului

Plecarea în turul ciclist va avea loc sâmbătă, 25 mai, la ora 10, din Piața Unirii din Timișoara. Bicicliștii vor merge pe traseul Sânandrei – Carani – Variaș – Periam (unde se va face o pauză) – Sânpetru Mare – Sânnicolau Mare – Comloșul Mare – frontiera Triplex Confinium (105 kilometri).

După trecerea frontierei, bicicliștii continuă pedalarea până în localitatea Kübekháza, unde se va face o oprire mai lungă. Distanța între Kubekhaza și Szeged este de 17 kilometri. Sosirea are loc într-un camping de pe malul Tisei, în jurul orei 16, unde organizatorii au pregătit o masă și un concert cu Vincze Annamaria. Înnoptarea la Szeged se face pe cont propriu.

Duminică, 25 mai, la ora 10, se va porni din Szeged spre Kübekháza, se va trece din nou frontiera Triplex Confinium, iar apoi se urmează același traseu. Sosirea este programată la Dumbrăvița, în fața bisericii romano-catolice.

Trebuie un pic de antrenament

Cei care se sperie de distanță trebuie să știe că vor fi ajutați pe traseu. „Putem ajuta cu microbuze, în caz că cineva nu mai poate pedala, avem alături motocicliștii din secuime care ne ajută în trafic. E important însă ca cei care vin să fie bine echipați, să aibă cască, mănuși, lichide, cremă împotriva soarelui, ciocolată. Trebuie și puțin antrenament pentru acest tur”, a adăugat Peter Tamas.

Anul acesta, tura ciclistă „Bartok” este rezervată și profesioniștilor (etapele Timișoara – Beba Veche și Beba Veche – Sânandrei). Aceștia vor fi cronometrați, iar primii trei clasați la masculin și feminim vor fi premiați. Înscrierile se pot face pe site-ul raceday.ro. Nu se percepe taxă de participare. Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara și Primăria Szeged.

About Post Author