Dezinsecție de 16 milioane de euro, pe cinci ani. De ce s-ar putea să ne mănânce țânțarii mai întâi

Primăria Timișoara va plăti peste 16 milioane de euro pentru servicii de dezinsecție și deratizare, în următorii cinci ani. Contactul actual a expirat însă, iar licitația va fi lansată cu mare întârziere. De vină ar fi o modificare legislativă, apărută în… toamna trecută. Pe vremea lui Nicolae Robu, Timișoara a rămas peste patru ani fără un astfel de contract.
Consilierii locali au aprobat, într-un plen extraordinar convocat marți dimineață, studiul de oportunitate, caietul de sarcini și acordul cadru privind „delegarea gestiunii Serviciului de salubrizare pentru activitatea de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pe domeniul public al Municipiului Timişoara”.
Municipalitatea a ajuns la finalul contractului pe patru ani, încheiat în 2019, cu Coral Impex SRL, din județul Argeș. Înțelegerea a expirat la finele lunii aprilie, iar PMT încă nu a scos la licitație viitorul contract.
Valoarea activităților de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în Timișoara, în intervalul 2019 – 2022, a fost:
- primul contract subsecvent -3,7 milioane de lei
- al doilea contract subsecvent – 3,9 milioane de lei
- al treilea contract subsecvent – 4,1 milioane de lei
- al patrulea contract subsecvent, încă în desfășurare – 4,6 milioane de lei
În total, este vorba despre aproximativ 16,2 milioane de lei, adică puțin peste 3,2 milioane de euro. Timișorenii s-au plâns însă, în ultimii ani, de „eficacitatea” tratamentelor aplicat de Coral Impex.
Suma propusă, de cinci ori mai mare
Potrivit studiului de oportunitate aprobat în CL, valoarea estimată a viitorului contract de delegare pe cinci ani este de aproximativ 82 milioane de lei, cu TVA, adică peste 16,5 milioane de euro.
„Din experiența anilor anteriori, considerăm că numărul de tratamente pe an necesar să acopere toate eventualele invazii de dăunători se ridică la trei tratamente de deratizare, 28 tratamente de dezinsecție terestră și 4 tratamente dezinsecție aeriană. În estimarea valorii s-a făcut o medie a tarifelor practicate pentru această activitate în trei primării din țară, tarife actualizate cu rata inflației, și s-au adaptat la necesitățile municipiului Timișoara”, scrie în studiul de oportunitate aprobat de consilierii locali.
Documentația întocmită de specialiștii din PMT include denumirea substanțelor care vor fi folosite de firma desemnată, numărul de utilaje și angajați de care este nevoie, frecvența cu care se vor face operațiunile de dezinsecție și derațizare, precum și zonele în care se va interveni: la sediul primăriei și punctele sale de lucru, în parcuri, scuaruri, spații verzi, locuri de joacă, Pădurea Verde, perdelele forestiere și canalul Bega.
Sunt prevăzute, dincolo de tratamentele obișnuite contra țânțarilor și a muștelor, combaterea căpușelor, punctual în lunile aprilie – mai, respectiv septembrie – octombrie, dar și o actiune împotriva viespilor, în functie de necesități.
Greu cu cititul, greu și cu clarificările de la București
Problema e că, în acest moment, PMT nu mai are contract cu nicio firmă de dezinsecție și deratizare, iar Coral Impex este obligată să furnizeze aceste servicii până la încheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 90 de zile. În realitate, mai sunt doar vreo 60 zile, iar licitația pentru un nou contract încă nu a fost lansat. Realist vorbind, e imposibil ca până la finele lunii să fie găsit un operator cu care să fie semnat un contract.
De ce s-a ajuns să fie atât de târziu? Explicația ține de felul împiedicat în care funcționează administrația, atât centrală, cât și locală. În septembrie 2022 a apărut OUG 133 / 2022, care completează Legea 101 / 2006, a serviciului public de salubrizare. Potrivit acesteia, contractele nu mai fi încheiate sub forma unor acorduri-cadru, ca până acum, ci doar prin delegare de gestiune. Cei de la PMT întocmiseră documentația pe baza vechii legislații, așa că au fost nevoiți s-o refacă.
A durat atât de mult, spun cei din PMT, fiindcă a fost nevoie de o mulțime de clarificări din partea Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, dar și din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Precedentul Robu
De ce nu au deslușit specialiștii din PMT mai repede ce spune OUG 133 / 2022 rămâne o întrebare retorică. Nu că ar fi o scuză, dar au pățit-o și alte primării din țară, pe care aceeași ordonanță le-a prins la fel de pe picior greșit. Unele dăduseră deja drumul unor licitații pe vechea legislație și le-au anulat, ca să nu aibă surprize ulteriore și procese îndelungate. Altele, precum Primăria Alba Iulia, s-au trezit că procedurile le sunt anulate de CNSC, în urma unor contestații. La Alba Iulis a-a întâmplat acest lucru chiar în 2 mai.
Oricum, pentru Primăria Timişoara, serviciile de dezinsecţie şi deratizare au fost mai meru cu cântec. În perioada 2013 – 2018, licitația pentru acestea a fost contestată în instanță, iar aceste servicii au fost făcute doar în regim de forţă majoră. Fostul operator Romprest a dat în judecată municiaplitatea, iar procesele au durat ani. Doar în 2019 s-a reușit încheierea unui contract. În aceste condiții, având în vedere antecedentele, e greu de înțeles de ce s-a ajuns, din nou, într-o situație complicată.
Cei din PMT spun însă că nu vom fi invadați de insecte, pentru că vor încheiate contracte de achiziții directe, punctual, pentru proceduri de dezinsecție și deratizare, în funcție de necesități. Asta, din luna august încolo, până la finalizarea licitației…