23 ianuarie 2021

Deta și Opatița, fără gaz pe termen necunoscut. Se caută soluții la Ministerul Economiei

gaz

Situație din nou gravă, la Deta și Opatița, și încă nu s-a instalat frigul. Delgaz Grid anunță că alimentarea cu gaz a celor două localități a fost sistată pe perioadă nedeterminată. De fapt, până când va crește presiunea în sistemul de distribuție.

În august, prefectul Liliana Oneț anunța că lucrările erau aproape de final la conducta Foeni – Partoș, iar locuitorii din Deta, Banloc, Denta, Voiteg și Moravița nu vor mai avea probleme la gaz. În mai, la conductă apăruse o avarie în zona Cruceni – Grăniceri, la un dig, astfel că, în unele localități, furnizarea gazului a fost sistată pentru câteva zile.

Și totuși… locuitorii din Deta și Opatița au rămas de marți, 13 octombrie, fără gaz. De vină, susține Delgaz Grid, este OMV Petrom. „Urmare a scăderii presiunii gazelor naturale în sistemul de distribuție, pe fondul cantităților reduse de gaze naturale vehiculate spre sistem de către producătorul OMV Petrom, alimentarea cu gaz a localităților Deta și Opatița a fost sistată (..) Potrivit informațiilor pe care le deținem la acest moment, nu se cunoaște dacă vor crește în perioada următoare cantitățile de gaze naturale vehiculate spre sistemul de distribuție a celor două localități, de către OMV Petrom”, au transmis reprezentanții Delgaz Grid.

Problema a ajuns la Ministerul Economiei

„Soluțiile sunt la OMV (furnizor), Transgaz (transportator), respectiv Ministerul Economiei. Va avea loc o întâlnire la Ministerul Economiei. Această problemă trenează de zece ani. Am avut aceeași problemă în primăvară. Am avut mai multe întâlniri cu Transgaz și soluția a fost că, peste vară, se va furniza gaz din rezerva pe care o mai are OMV, din sonda de la Partoș, urmând să se remedieze problema de la conductă (…) Din discuțiile telefonice cu reprezentanții OMV, am înțeles că că intenționează să se retragă de la Foeni și că vor să predea acea conductă către o altă entitate, care să o preia și să o gestioneze”, explică acum prefectul Liliana Oneț.

Când se va rezolva problema? Nu știe nimeni. La fel cum nu știe nimeni dacă, după instalarea iernii, oamenii din această parte de județ vor putea să nu înghețe în case.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: