Despre „Flacăra” lui Leonard Cohen, la librăria La Două Bufnițe. Cu Mircea Mihăieș

cohen

Marți, 28 ianuarie, la ora 18.30, la librăria independentă La Două Bufnițe, va fi lansat un volum cu totul special. „Flacăra”, de Leonard Cohen, reuneşte ultimele poeme şi texte ale artistului, puse în ordine chiar de acesta. Dar nu numai atât.

Volumul „Flacăra”, semnat Leonard Cohen, a apărut la sfârșitul lui 2019, la editura Polirom, în traducerea lui Florin Bican. Sunt adunate între aceleași coperte ultimele poeme şi texte ale artistului, pe care el însuşi le-a strâns şi le-a pus în ordine spre sfârşitul vieţii. Volumul conţine şi o selecţie amplă din carnetele lui Cohen. El include textele unor cântece, bucăţi de proză şi ilustraţii, cărora artistul le-a conferit formă poetică de-a lungul întregii vieţi.

Cartea are o prefaţă scrisă de fiul lui Leonard Cohen, Adam Cohen. Despre artist și despre volum va vorbi Mircea Mihăieș. Invitații la eveniment vor asculta Incidental Music (Helen’s Theme), piesa care a devenit mai apoi Tacoma Trailer, de pe albumul The Future.

„[…] Și totuși, în 1992 am făcut un pas de mare în direcția sa, Mă aflam pentru mai multe luni în Statele Unite și, grație lui Leon Wieseltier – unul din prietenii apropiați ai lui Cohen -, am putut asculta forma «brută» a cântecelor ce aveau să alcătuiască discul The Future. Păstrez încă varianta înregistrată în micul său studio de acasă a piesei care, pe disc, poartă titlul «Tacoma Trailer». Versiunea de lucru, intitulată «Incidental Music (Helen’s Theme)», mi se pare mult mai frumoasă, mai «coheiană», în simplitatea ei deprimantă – ca aproape tot ce a compus și scris acest fascinant personaj -, decât forma, e drept, mai elaborată, mai expresivă din punct de vedere tehnic, de pe disc”, spunea, în 2016, Mircea Mihăieș, în „Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (ediţie adăugită)”, volum apărut tot la Polirom.

About Post Author