16 ianuarie 2021

Demolare în curtea Palatului cu Ancoră. O casă construită fără autorizație va fi pusă la pământ

demolare palatul cu ancora

O construcție ridicată ilegal în curtea Palatului cu Ancoră din Iosefin va fi demolată de primărie, pe cheltuiala proprietarului. Există o sentință definitivă, iar primarul Nicolae Robu spune că e un semnal pentru toți cei care construiesc fără autorizații. Cel care va rămâne fără o parte din casă vrea să meargă la CEDO. Totul se întâmplă la câteva zile după ce DNA a cerut, de la PMT, mai multe documente de la Urbanism, inclusiv unele legate de casele copiilor edilului-șef.

Scandalul din curtea Palatului cu Ancoră, una dintre clădirile monumentale din zona Iosefin, datează de câțiva ani. Un timișorean și-a extins fără autorizație proprietatea pe care o avea în curtea imobilului, a fost amendat și s-a judecat apoi cu primăria, dar a pierdut. Prima sancțiune este din 2015, iar omul a mers mai departe cu șantierul, deși știa că nu este în regulă. Acum există o sentință de demolare, definitivă și executorie, așa că el va rămâne fără o parte din casă. Mai exact, fără holul pe care l-a construit în fața imobilului, urmând să fie afectat și acoperișul.

„M-am dus să intru în legalitate, dar m-a blocat Urbanismul din rea-voință, eu am vrut să fiu legal. Nu a fost suficient că am fost sancționat cu amendă de 8.000 de lei, mai vine să mă și demoleze. Casa a fost construită, nu am construit-o eu, este construcție veche cumpărată cu credit bancar. Doar holul din față l-am făcut. Arhitectul care a făcut proiectul mi-a adus aviz de la Monumente Istorice și mi-a zis că-mi aduce și autorizație, în 2015, cu acte depuse în 2014. Prima amendă am câștigat-o în instanță, după care primăria a făcut recurs și am pierdut. Pe urmă m-au băgat încă în două procese pe aceeași faptă, unul pe executare și unul pe penal”, susține Constantin Dobre. El a avut și o condamnare penală pentru aceeași faptă: 8 luni de închisoare cu suspendare, dar și 80 de ore de muncă în folosul comunității, efectuate deja.

Robu a ajuns în curtea Palatului cu Ancoră înainte de miezul zilei, pentru a da, practic, semnalul de începere a demolării. Edilul a avut un schimb de replici cu proprietarii clădirii. „Vă recomand, având în vedere situația în care sunteți, să vă vedeți de treabă, pentru că aveți și o condamnare amânată. Nu cred că v-ar prinde bine să ajungeți să executați pedeapsa. Lăsați-ne să punem în aplicare o sentință executivă definitorie. Am mai venit aici în urmă cu trei, patru ani, cu intenția de a demola, însă nu s-a putut, deoarece ați contestat. Între timp am parcurs toate etapele prevăzute de lege și am avut câștig de cauză. Dumneavoastră ați încălcat flagrant legea, într-un sit istoric (…) Suntem într-o țară în care există legi și legea e lege pentru toată lumea”, i-a spus Robu.

Demolarea se va face pe cheltuiala proprietarului și va dura ceva timp. „Am mai avut o descindere aici în urmă cu trei sau patru ani și am intenționat să demolăm ceea ce s-a început a construi ilegal. Nu s-a putut, pentru că intervenția noastră a fost contestată și am ajuns în instanță. Atât a durat până când suntem în măsură să intervenim. Ce s-a construit aici este o platformă, o construcție făcută pe domeniul public, într-un sit istoric, în vechiul cartier Iosefin (…) Am venit cu utilaje și muncitori pentru a trece la fapte. Vreau să fie o lecție pentru toți cei care sfidează legea și construiesc de capul lor”, a mai spus Nicolae Robu.

Proprietarul casei intenționează să-și caute dreptatea la instanțele europene. „Am depus actele să merg să contest mai departe. Nu este soluție la tribunalul din Timișoara, voi contesta și la CEDO. Având avizele toate, arhitectul mi-a promis că-mi scoate și autorizație. Am avut o grămadă de documente, nu le-am făcut de capul meu. Nu eu am proiectat. Când mi-a pus intrarea în legalitate, am depus și atunci un proiect și mi-a fost respins de la Urbanism, ca să nu pot intra în legalitate”, a conchis Constantin Dobre.

Vă reamintim, la începutul săptămânii, la PMT au venit doi procurori DNA, care au solicitat mai multe documente de la Direcția de Urbanism. Sunt vizate, conform primarului Nicolae Robu, opt imobile. Printre acestea, cele două case pe care și le construiesc copiii săi, în zona Soarelui. Actele pentru vilele Andreei și a lui Raul Robu ar fi fost obținute în timp record. Edilul șef spune însă că totul este perfect legal și că le-a cerut copiilor săi să fie foarte atenți la întocmirea documentațiilor.

1 thought on “Demolare în curtea Palatului cu Ancoră. O casă construită fără autorizație va fi pusă la pământ

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: