Delicatesa toamnei la Buziaș: papricaș de mistreț! Mii de oameni s-au bucurat de soare, mâncare și vin pe alese / FOTO

Cel mai bun papricaş se mănâncă, în fiecare toamnă, în Buziaş. Nu de ieri, de azi, ci de 11 ani. A fost la fel și în weekendul recent încheiat, când Festivalul Papricașului și Vinului a adunat, din nou, mii de oameni, veniți din tot județul.
În ultimele două zile, Buziașul nu a fost recomandat celor aflaţi la dietă. Ceaunele au început să dea în clocot încă de sâmbătă, dar marea nebunie avea să se întâmple duminică, atunci când Buziaşul a părut cu adevărat neîncăpător. Până la urmă, fiecare şi-a găsit locul său, toţi căutând să facă cunoştinţă cu „vedetele” zilei: papricaşul care clocotea la foc mic în în zecile de ceaune încinse şi vinul.
Găigana uriașă
Tot cu această ocazie a fost preparată o găigană bănăţeană uriaşă. Câte trei kilograme de cârnat bănăţan, pulpă şi kaizer, „asezonate” cu ardei, ceapă şi pătrunjel verde, au dat culoare imensei tăvi în care au fost sparte cele peste 1.000 de ouă. Sebastian Paul a „recidivat” astfel cu cea mai mare găigană din Banat, depășindu-și recordul de anul trecut. Și, la fel ca anul trecut, a făcut-o tot în scop caritabil, banii rezultaţi din vânzarea delicioasei găigane urmând să fie donaţi unei familii nevoiaşe.
Secretul celui mai bun papricaș
Papricaşul a fost de toate felurile şi pentru toate gusturile, dar unul dintre ele a fost cel mai cel. Juriul festivalului a ales papricașul de mistreț, astfel că primul loc la tradiționalul concurs a revenit lui Cătălin Bodron şi colegilor săi din cadrul Grupului de Vânători Buziaş. Ei au nimerit rețeta perfectă.
Care este secretul? Unul simplu de tot. „Ingredientele le ştie toată lumea. Cred că marele secret este să ştii când şi cum să pui legumele şi carnea la un loc. Sunt unii care au reţeta, dar papricaşul, la final, nu iese niciodată ca al nostru, pentru că nu ştiu timpii de preparare. Acesta este, de fapt, marele secret”, spune Cătălin Bodron. Printre primii cinci concurenți premiați s-a strecurat un singur outsider din afara judeţului, locul 3 fiind ocupat de Terasa cu mici, din Satu Mare. În rest, ceilalţi premiaţi au fost Doringo Dream, La Colţ Da-Bi şi La Verde Bucătarul, toţi din judeţul Timiş.
Să nu uităm şi de vin, cealaltă vedetă a festivalului de la Buziaş. Dintre toate soiurile prezente, cel dintâi a fost vinul de la Cramele Aramic, despre care s-a spus că s-a împrietenit cel mai bine cu papricaşul.