Decembrie 1989, (re)povestit la Memorialul Revoluției. Când se deschide noua expoziție

Memorialul Revoluției

Întregul spațiu al Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 a fost reamenajat și va fi redeschis în scurt timp. Rezultatul unei munci care a durat mai multe luni vor putea fi văzute la vernisajul expoziției – eveniment „(r)evoluție? 1945-1989-2022 istorii trăite”.

În 7 decembrie, la ora 17, la sediul Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 (str. Oituz nr.2B), este programat vernisajul expoziției – eveniment „(r)evoluție? 1945-1989-2022 istorii trăite”. Acesta este organizat de Asociația Prin Banat și Asociația Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, ca parte a proiectului Cămine în mișcare, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Expoziția „(r)evoluție? 1945-1989-2022 istorii trăite” are la bază arhiva Memorialului Revoluției și documente din colecția privată a Asociației Prin Banat. Vorbim despre o expoziție interactivă, care prezintă nu doar spiritul epocii comuniste din România și Europa de Est, ci oferă fiecarui vizitator posibilitatea de a interpreta, în manieră personală, spiritul revoluționar al Timișoarei.

Informațiile istorice și diverse documente adiționale au fost prelucrate, editate și incluse în noul sistem expozițional pentru a prezenta, cât mai fidel, contextul istoric care a condus la Revoluția din 1989.

Fiecare încăpere găzduiește o anumită etapă din ceea ce a însemnat comunismul în regiunea Banatului: de la mărturiile deportaților în Bărăgan, până la imagini care zugrăvesc cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu; de la mișcările de rezistență, până la Proclamația de la Timișoara și de la notițele unui administrator de bloc privind exercițiile de raid aerian, până la notițe despre colocatari – cine îi vizita și la ce ore, dacă stingeau lumina etc.

About Post Author