De ce nu credeau Ciolacu și Boloș că România va câștiga procesul Roșia Montană

roșia montană

sursa foto: Daniel Vrabioiu, whc.unesco.org

România a câștigat procesul cu Gabriel Resources, în cazul Roșia Montană, deși, în ultimele săptămâni, atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au sugerat că procesul va fi pierdut. Asta ar fi însemnat că statul român ar fi avut de plătit despăgubiri de miliarde de euro.

În 5 februarie, într-un comunicat, PSD afirma „categoric că fostul premier Dacian Cioloș este principalul vinovat pentru situația critică în care se află România în litigiul cu firma care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană”.

În 23 februarie, Marcel Ciolacu spunea că statul român ar avea de plătit o sumă uriașă, din cauza aceluiași Dacian Cioloș. „Avem de plătit vreo 6 miliarde de euro pentru ce a făcut Cioloș cu Roșia Montană”, declara premierul. În 4 martie, același Ciolacu spunea că „situația cu Roșia Montana a apărut doar ca să apară un partid politic numit USR”.

Ciolacu voia referendum

În 7 martie, cu o zi înainte de verdictul pozitiv pentru România, Marcel Ciolacu aducea în discuție un referendum. „Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”, transmitea acesta.

În aceeași zi, nici ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu părea să ia în calcul o victorie a României. „Au cerut 6, 7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”, declara Boloș.

„DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern”

În aceste condiții, reacția președintelui USR, Cătălin Drulă, a venit firesc.

„România câștigă procesul Roșia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloș, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca și cum am fi pierdut deja?

DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern ar trebui să se autosesizeze în această noapte. Este incredibilă hoția și minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL. Se strânge lațul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea”, a comentat deputatul de Timiș, pe Facebook.

About Post Author