26 ianuarie 2021

De acasă la serviciu și retur, fără cafea sau mall. Reguli stricte pentru cei din zonele în carantină

carantină

Orice ieșire din casă, în zonele în carantină, se face doar cu declarație pe proprie răspundere. Cei care lucrează în Timișoara trebuie să aibă adeverință de la serviciu, pe care să fie trecut exact programul de muncă. Când acesta se termină, trebuie să meargă direct acasă. Ei nu au voie să stea la cafea sau să meargă la mall în oraș.

Câteva zeci de mii de timișeni din comunele Pesac, Fibiș, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Giroc, Dumbrăvița, Moșnița Nouă și Ghiroda, cu satele aparținătoare, s-au trezit, joi dimineață, că nu mai pot ieși din case fără declarații pe proprie răspundere.

De ce s-a decis intrarea în carantină de la ora 5 a zilei de joi, 5 noiembrie, și nu de vineri, 6 noiembrie? Prefectul Liliana Oneț spune că decizia a fost luată la București. „Noi am pus intrarea în vigoare a acestor reguli, carantinarea, data de 6, ora 0. Ulterior, prin ordinul comandantului acțiunii, care a apărut foarte târziu, s-a dat carantinarea cu ora 5 dimineața. Ca atare, noi am pus în aplicare ordinul. Noi trebuie să respectăm ceea ce primim de la București.

Carantinarea nu o face CJSU, noi facem o propunere. Carantinarea în sine se face de către DSU, prin ordin publicat în Monitorul Oficial. Noi trebuie să-l respectăm și să-l punem în aplicare”, susține aceasta. În Monitorul Oficial, varianta online, cel puțin, hotărârile de carantinare au apărut abia în cursul după-amiezii.

Cum poți să ieși din casă

În cele 13 localități sunt limitate deplasările pe timpul zilei. Oricum, pentru toate ieșirile din locuință este nevoie de declarație pe proprie răspundere. „Se poate la cumpărături de strictă necesitate, la farmacie, în caz de urgențe medicale, se pot deplasa persoanele la spital sau la medicul de familie, se poate merge pentru îngrijirea unei persoane, pentru însoțirea unui copil bolnav, pentru servicii de asistență socială, se poate ieși în jurul locuinței pentru a plimba animalele de companie (…) Toate activitățile, orice ieșire din casă, se fac pe bază de declarație pe proprie răspundere. Poate fi făcută și de mână, doar să conțină nume, prenume, data nașterii, adresa unde locuiești, interesul în care te deplasezi și adresa locației unde te deplasezi”, spune Liliana Oneț.

Noaptea, între orele 22 și 5, deplasările sunt interzise, cu anumite excepții. Se poate ieși /intra doar în scopul de a merge la serviciu, respectiv revenire acasă, pentru transport de marfă, urgențe medicale sau decese în familie.

Adeverința de la serviciu e esențială în carantină

Mare parte din locuitorii comunelor periurbane în carantină vin la muncă în Timișoara. Ei nu pot însă rămâne în oraș, ci trebuie să meargă direct acasă, după ce și-au terminat programul. Altfel, riscă să fie amendați.

„În adeverința dată de către angajator trebuie să fie făcut și programul de lucru. Este foarte clar prevăzut acolo tocmai pentru ca cei care fac aceste filtre să poată să verifice dacă un cetățean care lucrează între orele 8 și 16 se întoarce acasă la ora 20. Angajatorii trebuie și sunt obligați ca în aceste adeverințe pe care le eliberează să treacă foarte clar și programul de lucru al persoanelor angajate”, spune prefectul de Timiș.

Cât sunt amenzile, care nu s-au dat din prima zi, nu se știe. Jandarmeria, care coordonează forțele de ordine în acest caz, nu a anunțat încă nimic. Aproape 1.100 de timișeni au fost confirmați, numai în ultimele două zile, cu Covid. De la începutul pandemiei, în Timiș au fost depistate peste 11.000 de persoane infectate. În spitale erau internați, joi, aproape 400 de oameni, din care 41 la terapie intensivă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: