Dascăl cu Stradivarius: violonistul Alexandru Tomescu va preda la UVT

alexandru tomescu

Din anul universitar 2020 / 2021, UVT își adaugă la „zestea” didactică un mare nume: violonistul Alexandru Tomescu va fi profesor asociat Facultatea de Muzică și Teatru. Tomescu are deja o strânsă colaborare cu Timișoara: alături de violistul Ladislau Cristian Andriș, și el cadru didactic la UVT, este director artistic al Romanian Chamber Orchestra.

Universitatea de Vest va avea, din toamnă, încă o personalitate de talie internațională în rândul dascălilor săi. Este vorba despre violonistul Alexandru Tomescu. „Mă bucur să mă alătur bunului meu prieten, Ladislau Cristian Andriș, cadru didactic asociat la clasa de violă, precum și întregului corp profesoral al Universității de Vest Timișoara, pentru a mă dedica formării viitoarei generații de muzicieni români. De mulți ani mă gândesc la acest pas, atât de important în viața unui artist. Iată că a venit în sfârșit momentul potrivit”, spune Tomescu.

Un artist și-o vioară Stradivarius

Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Naționale Radio România, a debutat în 1985. De atunci, a avut concerte în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio sau Cadogan Hall, alături de Royal Philharmonic Orchestra. Din 2007, cântă pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu. Tot de atunci, și-a luat angajamentul de a familiariza cât mai mulți români cu sunetul splendidului instrument. A cântat, astfel, la metrou sau în pădure. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Filarmonica „George Enescu”, a câștigat, din nou, în noiembrie 2018, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu național, până în 2023.

Șase tineri vor studia cu Tomescu

„UVT este cea mai dinamică universitate din țară. Ambiția noastră permanentă este de a promova valorile creatoare, talentele și inteligențele șlefuite prin programe de educație avansată și prin linii de cercetare interdisciplinare. În acest spirit universitar, suntem deosebit de bucuroși pentru intrarea maestrului Alexandru Tomescu în comunitatea noastră academică”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

În urma examenelor de admitere care vor avea loc în lunile iulie și septembrie, șase tineri violoniști vor avea posibilitatea de studia cu Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat.

About Post Author