Dăruiește Viață a mai făcut o minune. Renovarea de 2 milioane de euro de la Clinica de Oncologie Pediatrică / FOTO

dăruiește viață

Două milioane de euro, din donații și sponsorizări de la companii și oameni simpli. Atât a costat renovarea Clinicii de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică de la Spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara. Banii vin de la Asociația Dăruiește Viață, care a mai făcut o minune.

Asociația Dăruiește Viață a anunțat, marți, finalizarea proiectului de renovare integrală a Clinicii de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara. Copiii care suferă de diverse forme de cancer de sânge vor avea astfel condiții de tratament la standarde europene. Investiția: aproximativ două milioane euro. Banii au fost strânși cu ajutorul a trei parteneri principali (Max Bet, Comunitatea La Primul Bebe și Profi), al unor companii și al unor persoane fizice.

Clinica de Hemato-Oncologie și Oncologie Pediatrică de la „Țurcanu” este locul în care s-a făcut, în 2001, primul transplant de celule stem la un copil. Unitatea medicală, fondată de prof. dr. Margit Șerban cu donații din partea ONG-uri externe, are anual aproximativ 1.000 de copii internați și o medie de 20-25 transplanturi. Clinica are trei etaje și parter, pe o suprafață de aproximativ 1.600 mp.

„Ne gândim deja la următorii pași”

„Este prima clinică pentru care, în 2010, am demarat o campanie publică de strângere de fonduri. Ne-am dorit ca ea să devină un centru de Excelență în tratarea cancerelor de sânge. Acest lucru se putea face doar prin renovarea și aducerea unității la standardele europene de îngrijire a pacienților. Ne gândim deja la următorii pași în evoluția clinicii, inclusiv la implementarea protocolului OMS «Mâini Curate», pentru prima dată într-o clinică de oncologie de stat din România”, spune Carmen Uscatu.

„Am trecut cu toții printr-o perioadă dificilă în ultimele luni, însă acest lucru nu a însemnat că trebuie să uităm de cei care au cea mai mare nevoie de ajutorul nostru. Dăruiește Viață și-a continuat proiectele strategice de infrastructură în paralel cu campania de sprijin a spitalelor în pandemie, iar acum ne bucurăm să vorbim despre finalizarea a încă unui proiect nou, de importanță națională care va aduce șanse în plus la viață”, a declarat, la rândul ei, Oana Gheorghiu.

Dar din dar

Au fost renovate și dotate cu băi proprii 23 de saloane, au fost construite 6 camere sterile, o unitate pretransplant, 4 laboratoare de diagnosticare, un cabinet de tratament dotat cu hotă de preparare citostatice și mai multe spații de consult și auxiliare. „Sunt internată cu fiul meu de mai bine de opt luni. Înainte am fost și în alte spital din Arad și din Ungaria. Condițiile pe care le-am găsit aici sunt incomparabile cu celelalte spitale în care am fost internați”, spune mama unui băiețel de 4 ani internat la Timișoara cu leucemie acută.

Asociația Dăruiește Viață a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. În cei opt ani, Dăruiește Viață a modernizat mai multe secții de oncologie, a triplat capacitatea de transplant a României și a demarat cel mai proiect de implicare socială din ultimii ani: construcția primului spital național de copii pentru cancer, boli grave și traumă. În timpul stării de urgență, asociația a ridicat Spitalul Modular 1 Elias pentru tratarea pacienților cu coronavirus și a dotat cu 17 tone de echipamente de protecție și echipamente medicale peste 140 de unități sanitare, din 103 orașe.

About Post Author