Dacă o poveste se ivește, la Art Encounters. Despre cum descoperim sau creăm lumi proprii

Prima expoziție în România a artiștilor Yane Calovski și Hristina Ivanoska poate fi vizitată până în septembrie, la Fundația Art Encounters. Ea spune mai multe povești, „scrise” în comun cu opt artiști tineri din Timișoara. Și fiecare dintre noi le poate interpreta, separat sau împreună, în cheia care i se potrivește cel mai bine.
La Fundația Art Encounters poate fi vizitată, în această perioadă, prima expoziție din România a artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska. Se numește „If a story is present / Dacă o poveste se ivește” și este curatoriată de Diana Marincu. Expoziția include lucrări recente, atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, dar și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de artiști emergenți din Timișoara, care au participat la mentoratul desfășurat la începutul verii. Este vorba despre Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.
Yane Calovski și Hristina Ivanoska colaborează de mai bine de 20 ani. În lucrările lor, artiștii jonglează cu arhitectura, literatura, teoria, istoria artei și identificarea socio-politică în societatea actuală. Expoziția de la Timișoara are ca punct de plecare câteva lucrări dezvoltate de-a lungul ultimilor cinci ani în relație cu teoria Open Form. Abordarea arhitectului polonez Oskar Hansen propune, ca elemente de ghidaj, flexibilitatea, participarea colectivă, activarea unui „fundal perceptiv” și expresia individuală.
„Arta e, în primul rând, experiență”
Ceea ce face într-adevăr specială această expoziție este intervenția tinerilor artiști timișoreni, care completează temele elaborate de Yane Calovski și Hristina Ivanoska. Cei opt tineri au participat la un program de mentorat a cărui primă parte s-a desfășurat online. Apoi, când la Timișoara au ajuns Yane Calovski și Hristina Ivanoska, a început munca față în față.
„S-a lucrat non-stop aici în spațiu, în galerie, și multe lucruri s-au rezolvat la fața locului. Asta demonstrează că, oricât de mult discuți online, până la urmă, spațiul expozițional înseamnă mult mai mult decât un plan pe hârtie sau niște pereți. Arta, în primul rând, e o experiență. Peste lucrul ăsta nu putem să trecem, oricât am încerca s-o transpunem online”, spune curatorul expoziției, Diana Marincu.
Se ivește, deci, o poveste la Timișoara? „Se ivesc mai multe povești. Asta este și ideea expoziției, faptul că narațiunile pe care le asociem unor evenimente, unor imagini, ele sunt multiple și e, într-un fel, sarcina fiecăruia dintre noi să le descoperim sau să le creăm acolo unde nu există”, vine, zâmbind, răspunsul.
„Ei se referă mereu la această idee a colaborării”
Expoziția poate fi vizitată până în 3 septembrie. Vor fi organizate, în acest interval, tururi ghidate, cursuri de introducere în arta contemporană cu Maria Orosan-Telea, dar și lecturi performative, susținute în parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe.
E foarte important ca acest spațiu expozițional să fie viu. Iar asta se poate face, de fapt, cel mai bine, prin colaborare. Se și potrivește perfect cu ideile care guvernează munca artiștilor macedoneni.
„După ce m-am familiarizat mai mult cu lucrările lor, mi-am dat seama ce bine s-ar potrivi conceptele cu care lucrează ei instituției pe care am creat-o aici, la Timișoara, prin Art Encounters. Faptul că ei se referă mereu la această idee a colaborării, a rețelelor, se potrivește foarte mult cu ceea ce încercăm să facem aici. În același timp, am lansat și această invitație, ca lucrările existente ale lor să intre într-un dialog cu lucrări nou create, sub ghidajul lor, de către opt artiști tineri din Timișoara. Ce-a ieșit în final a fost surprinzător pentru toată lumea, cred, pentru că s-a lăsat la o parte autorialitatea individuală, pentru cea multiplă. Și fiecare dintre ei a fost deschis la ideile celuilalt, astfel încât au reieșit inclusiv lucrări colective”, explică Diana Marincu.