Curent și gaze naturale de 10 milioane de lei, furate de la Delgaz Grid

Delgaz Grid

Peste 900 de consumatori de gaz și energie electrică au fost prinși că se „autoserveau” din rețeaua Delgaz Grid, numai în acest an. Mulți dintre ei s-au ales plângeri penale și toți vor trebui să plătească pentru ceea ce au consumat.

Inspecția energetică, structură specializată a Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie – octombrie, 937 de cazuri de consum fraudulos. Cele mai multe dintre ele – 496 – au fost la gaze naturale. „Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale. În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale”, transmite Delgaz Grid.

De cele mai multe ori, consumul fraudulos se face prin instalații clandestine, realizate din materiale de o calitate îndoielnică și fără respectarea normelor de construcție. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 Gwh. Practic, vorbim despre o valoare estimată a prejudiciului de aproape 10 milioane de lei. Comparativ, 20.5 GWh înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente, la un consum mediu de 150 kWh/lună,

Consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare decât companiile de distribuție de aceste practici ilegale. Ei sunt rugați să anunțe situațiile de potențial consum fraudulos prin e-mail  sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

Măsuri de prevenție

  • Nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale
  • Nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici
  • Nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.)

About Post Author