Cum vede un ministru rezolvarea crizei forței de muncă: firmele din Timiș să meargă la Botoșani

muncă

Peste 1.000 de oameni și-au găsit de lucru joi, la Târgul Locurilor de Muncă, organizat de AJOFM. La eveniment a participat și ministrul Muncii, Marius Budăi, care a recomandat firmelor din Timiș să se mai mute și pe la… Botoșani, pentru că nu se poate muta toată țara la Timișoara.

La Târgul Locurilor de Muncă au fost prezenți cu standuri 66 de participanți: agenți economici, instituții, școli, ONG-uri, întreprinderi de Economie Socială. Persoanele în căutarea unui loc de muncă au avut la dispoziție 1.388 locuri de muncă, din care 103 oferte pentru absolvenții de studii superioare

Cele mai căutate posturi oferite persoanelor fără studii superioare au fost operator producție, montator subansamble, muncitor necalificat, lucrător comercial, stivuitorist, vânzător, lacatuș mecanic. La studii superioare, în top au fost proiectant arhitect, inginer structurist, inginer automatist, asistent cercetare, inginer drumuri și poduri și inginer de sistem. La târg au venit 1.973 persoane, fiind selectate în vederea angajării 1.017.

„Nu se poate să fie toți în Timișoara”

La târg au venit și elevi, care să se familiarizeze cu ofertele de pe piața muncii, dar și ministrul Muncii, Marius Budăi. Oficialul a avut o poziție interesantă în ca ce privește rezolvarea criza de personal din vestul țării. El nu crede că susținerea mobilității forței de muncă prin măsuri guvernamentale e soluția.

„Soluția e realizarea de mai multe investiții în toată țara. Nu-i putem muta pe toți aici, nu suportă piața asta, nu se poate să fie toți în Timișoara, în Arad și în Oradea. Nu încăpem toți. Cu toții își doresc să fie mai aproape de centrul Europei, însă s-a ajuns deja în situația în care nu mai găsesc forță de muncă. Încăpem toată România în Timișoara? Am tras o dungă imaginară pe harta României, jumătate e spre est, vor trebui să mergem cu investițiile și acolo. Dăm drumul la autostrăzi, la dezvoltare și mergem în toată țara. Care este PIB-ul pe cap de locuitor în Timiș și care este PIB-ul în Botoșani, de exemplu?”, a spus Budăi.

Ministrul Muncii este de loc din Botoșani, ceea ce explică, pe undeva, exemplul.

About Post Author