Cum se comandă asasinarea unui jurnalist. DIICOT a început urmărirea penală împotriva lui Lucian Boncu și a încă unei persoane

DIICOT Timișoara a anunțat că Lucian Boncu și încă o persoană sunt urmăriți penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. Este vorba de o tentativă de omor asupra unui jurnalist timișorean.
Supărat pe mai multe articole semnat de jurnalistul Dragoș Boța, Lucian Boncu a comandat, nici mai mult, nici mai puțin decât uciderea acestuia. Procurorii DIICOT au reușit să descâlcească întreaga poveste. Ei au dispus începerea urmăririi penale față de „suspecții B.L.A. și R.B., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”.
S-a supărat pe un articol și și-a chemat niște prieteni
„Din cercetările efectuate au reieșit indicii temeinice că, în cursul anilor 2018 – 2019, suspectul B.L.A. a inițiat anumite demersuri menite să ducă la intimidarea și agresarea unui jurnalist, ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se relatau diferite evenimente cu caracter infracțional la care participase suspectul B.L.A. și se conturau suspiciuni privind posibile conexiuni ale acestuia cu diferite medii din administrația publică locală. În acest context, la data de 09.09.2019, jurnalistul a publicat un articol, în care relata despre audierea suspectului B.L.A. într-un dosar al DIICOT – Structura Centrală, cu privire la activități de trafic de droguri de mare risc (…)
Profund iritat de acest ultim articol, la data de 10.09.2019, suspectul B.L.A. a inițiat o întâlnire, la un restaurant de pe raza localității Chișoda, la care au participat doi dintre apropiații săi – suspectul G.N. și suspectul I.D. – precum și alți doi tineri, prieteni ai suspectului G.N., identificați în persoana suspecților M.R.C. și M.E.C.. Cu ocazia respectivei întâlniri, suspectul B.L.A. a încercat să-l determine pe suspectul G.N. ca acesta, împreună cu cei doi prieteni ai săi, să-l împuște pe jurnalist, drept răzbunare pentru articolele compromițătoare scrise de acesta”, susțin procurorii DIICOT.
Este implicat și un polițist
Lucian Boncu le-a furnizat celor care ar fi trebuit să-l „rezolve” pe Dragoș Boța și un pistol de calibrul 7,65 mm. „Pistolul în litigiu este o armă de foc letală fabricată în Turcia, folosită cu precădere în spațiul balcanic. Este lipsit de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deținător”, mai anunță cei de la DIICOT. Cei trei indivizi au mers apoi în recunoaștere, iar unul dintre ei și-a rugat un amic polițist să verifice o mașină, ca să fie sigur că nu aceasta nu aparține vreunui om al legii.
După întâlnire, asasinul înarmat împreună cu cei doi prieteni ai lui s-au deplasat în apropierea locului în care locuiește jurnalistul Dragoș Boța pentru a face o recunoaștere în teren. S-au speriat însă după ce au văzut o mașină despre care au crezut că ar fi al poliției. Individul care ar fi trebuit să îl împuște pe jurnalist l-a contactat chiar pe un prieten polițist pentru a verifica mașina. „Suspectul G.N. i-a transmis polițistului I.D., prin intermediul unei aplicații mobile, și o poză cu autoturismul respectiv, cerându-i să-l verifice în baza de date a poliției (…) Pe parcursul cercetărilor, după audierea în calitate de martor, I.D. a devaluat către persoanele cercetate faptul că la DIICOT. se fac investigații referitoare la evenimentul din data de 10.09.2019, lucru care a dus la periclitarea și îngreunarea anchetei (…) I.D. este în prezent cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de compromiterea intereselor justiției”, mai precizează procurorii.
Boncu a fost rearestat în alt dosar
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2017-2019, în Timișoara a acționat un grup infracțional organizat care se ocupa cu traficul de cocaină. Membrii grupului, „exponenți ai lumii interlope din oraș”, au fost implicați, de-a lungul timpului, și în șantaje sau reglări de conturi. Protecția grupării infracționale era asigurată de același Lucian Boncu. Cercetările in rem continuă, într-un dosar penal disjuns, pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Între timp, Boncu a fost arestat din nou pentru 30 zile. Asta, după ce DIICOT Timișoara a solicitat, tot joi, rearestarea acestuia într-un dosar de trafic de cocaină. Boncu era în arest la domiciliu, neavând voie să ia legătura cu alți „colegi” de dosar. Anchetatorii au însă probe că el l-a contactat pe Deian Miloșev. Președintele Tribunalului Timiș, judecătorul Adriana Stoicescu, a dispus rearestarea celor doi pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.