Cultură și Horeca în Bastionul Theresia. Și un centru multicultural la fostul Zambara

Jumătate cafenele, jumătate cultură. Asta este structura după care va funcționa Bastionul Theresia. Regulamentul urmează să fie votat, probabil, în viitorul plen al CJ, după ce a fost retras de pe ordinea de zi acum câteva săptămâni. Unele planuri vor fi puse în practică abia după 2023.

phoenix

foto: Arhivă

CJ Timiș vrea neapărat un regulament de funcționare pentru Bastionul Theresia. O primă formă există deja, dar ea a fost retrasă de pe ordinea de zi a plenului, chiar înainte de a fi votată. Motivul invocat a fost completarea ei cu noi prevederi. Luni, Academia Română, asociații, instituții de cultură subordonate CJ și PMT, membri ai aparatului de specialitate al CJ, reprezentanți HORECA și consilieri județeni au avut o întâlnire pe această temă.

„Am vrut să ne consultăm cu principalii beneficiari ai regulamentului. De la reabilitarea sa, bastionului nu i s-a acordat niciodată suficientă atenție pentru a-l valorifica la potențialul său maxim. Lucrăm deja de o bună perioadă de timp la regulamentul și strategia prin care ne propunem să revitalizăm viața socio-culturală. Vrem să aducem acolo cafenele și restaurante în aproximativ 50% din spații. Celelalte vor fi destinate activităților culturale”, spune vicepreședintele CJ, Alexandru Proteasa.

Alei pietonale pe bastion, după 2023

„De exemplu, fostul Zambara va fi centru multifuncțional cultural, spațiul fiind unul generos, de peste 330 mp”, a spus vicepreședintele Proteasa. Imediat după redeschiderea bastionului, după șantierul pe fonduri europene, Zambara a fost deschis sub forma unui „centru pregătire tineret”. În realitate, era vorba de un club în toată regula, unde petrecerile țineau până în zori. În 2011, un raport al activității „centrului de tineret” trecea sub tăcere discoteca. El amintea doar de „cursuri de manechine şi fotomodele, prezentări de modă, seminarii, conferinţe, dezbateri, lansări de cărţi”, care ar fi avut loc de luni până joi, între orele 10 şi 23.

Bastionul Theresia, reabilitat acum peste un deceniu, cu bani europeni, are nevoie de noi lucrări de reparații. Acum vor fi făcute unele urgente, dar planurile mari vor fi puse în practică doar după 2023. „Am alocat o sumă importantă pentru reparații în acest an. Vrem să-l aducem la un nivel care să ne onoreze în 2023. După ce trecem prin programul de capitală culturală, vom intra cu investiții majore. De exemplu, vom putea să deschidem ca spațiu pietonal terasa înierbată de pe Bastion. Acolo vom avea nevoie de balustrade, alei pavate, făcute cu aprobarea Ministerului Culturii. Le facem după 2023, întrucât astfel de lucrări au nevoie de mult timp pentru proiectare, avizare și licitare”, mai spune Proteasa.

Tai-chi la înălțime

În Bastionul Theresia vor fi organizate festivaluri în aer liber, dar diverse evenimente din domenii precum „arte, modă, flori, cărți, produse culinare”. Acestea vor fi programate printr-o „platformă digitală gestionată de aparatul de specialitate al Consiliului Județean Timiș”. Vor fi interzise activitățile de jocuri de noroc și pariuri în oricare din spațiile situate în Bastion și nu va fi permisă prepararea în aer liber a unor sortimentel culinare (mici, grătar, frigărui, etc).

De asememea, pe terasa înierbată de pe Corpul A vor putea fi organizate evenimente culturale și sportive (sporturi ușoare, de relaxare, de genul yoga, pilates, tai chi), în baza unui contract de închiriere ocazională. „Se va avea în vedere ca activitățile și evenimentele să se desfășoare în intervale de timp care să nu deranjeze vecinătățile și care să nu depășească nivelul de zgomot maxim admis pentru zonă”, scrie în draftul regulamentului, discutat luni.

Programul de funcționare în spațiile exterioare (terase) va fi de până la ora 24. La întâlnire au fost propuse printre altele, consultarea cu actorii culturali înainte de amenajarea spațiilor din Bastion, crearea de ateliere pentru artiști, cu accesul publicului în incinta acestora, pe modelul celor din Novi Sad, sau amplasarea de sculpturi în curtea interioară, în urma unui concurs destinat artiștilor locali.

About Post Author