Cultura în prezent, de la Centrul de Proiecte: cine ia bani și cine nu

Cele trei milioane de lei de pe apelul de finanțare „Cultura în prezent” vor fi împărțite între 27 de proiecte. Cel puțin așa arată lucrurile după afișarea rezultatelor parțiale. Cele mai multe sunt din zona artelor vizuale. Toate proiectele depuse aveau, adunat, o valoare de trei ori mai mare decât suma disponibilă.
A doua sesiune de finanțare din acest an de la Centrul de Proiecte are rezultate parțiale. Apelul „Cultura în prezent” are la dispoziție trei milioane de lei. Banii se împart între propuneri din cinci zone: artele spectacolului, arte vizuale, artă digitală și noile media, educație în și prin cultură, promovarea culturii scrise și patrimoniu cultural.
Au putut depune cereri de finanțare operatori culturali locali, dar și naționali, dacă evenimentele lor aveau o componentă locală. Valoarea maximă a finanțării care poate fi cerută este de 25.000 lei pentru acțiuni, 75.000 lei pentru proiecte și 150.000 lei pentru programe culturale. Până în 3 aprilie, când s-a închis apelul, au fost depuse aproape 120 propuneri. După verificarea dosarelor, două au fost respinse.
Urmează perioada de contestații
Miercuri, 13 aprilie, au fost anunțate primele rezultate. Au fost admise la finanțare 31 de propuneri, împărțite astfel: 8 la arte vizuale, artă digitală și noile media, 7 la artele spectacolului, 8 la educație în și prin cultură, 4 la promovarea culturii scrise și 4 la patrimoniu cultural.
Printre proiectele respinse se numără Bega Art Prize (Fundația Calina), Caravana Metropolis – Cinema în aer liber (Asociația Culturală Metropolis), Galeria tinerilor și „Cartiere” (FITT), selecție de expoziții „The Gate to the Underground” (OAR Timiș), Simpozionul internațional de ceramică monumentală (UAP – filiala Timișoara), Timorgelfest și „Arta în școala ta” (Asociația Culturală Timorgelfest), Festivalul „Petrică Moise” (CCAJT), Timișoara Muzicală și „Rigoletto” (Opera Națională Română Timișoara), Festivalul internațional de literatură FILTM (Fundația Politehnica Timișoara) sau Festivalul de poezie „Ion Monoran” (Asociația Memoria Culturii).
În perioada 14 – 25 aprilie pot fi depuse contestațiile, iar în 26 aprilie vor fi publicate rezultatele finale. Rezultatele, în faza actuală, pot fi consultate AICI.