Cu plasă de protecție pe casă. Noi reguli pentru proprietarii de clădiri în paragină

plasă de protecție

Fără panglică galbenă, care să avertizeze trecătorii că pică tencuială. Dar cu plasă de protecție, care să asigure zona. Sunt noile reguli cărora vor trebui să li se supună proprietarii de imobile din Timișoara. Asta, dacă sunt de acord și consilierii locali.

În viitorul plen al CL, consilierii vor avea de aprobat un proiect care prevede modificarea unei HCL mai vechi. Aceea care se referă la constatarea și sancționarea contravențiilor. Potrivit documentului, proprietarii de imobile vor fi obligați „să asigure împrejmuirea numai cu plasă de protecţie la clădirile a căror elemente de faţadă sau acoperiş prezintă riscul de desprindere”. „În maximum 15 zile de la constatare, proprietarii imobilelor au obligaţia conformării măsurilor dispuse prin Procesul verbal de constatare, în caz contrar, se vor aplica prevederile prezentului regulament”, mai scrie în proiect. Amenzile pentru persoane juridice pot ajunge până la 2.500 lei, iar cele pentru persoane fizice, la 1.000 de lei.

Robu: Îi obligăm să pună plasă de protecție pe case

Ideea nu e nouă. Încă din toamna anului 2018, primarul Nicolae Robu anunța că intenționează să propună o astfel de regulă, dar n-a trecut și la fapte. În iunie 2019, edilul a revenit asupra ideii. „Am cerut Direcției de Urbanism să genereze un proiect de hotărâre prin care să obligăm toți proprietarii de clădiri în stare proastă, care prezinte insecuritate, să pună plasă de protecție în termen de 15 zile de la momentul în care poliția locală îi notifică în acest sens. Cine nu se conformează va fi sancționat cu amenda maximă permisă de lege. Unii sunt inconștienți, cum poți pune în pericol viața oamenilor lăsând clădirea în starea de degradare în care ea se află”, a spus edilul.

În centrul Timișoarei, panglica galbenă cu însemnele Poliției Locale, care avertizează trecătorii să se țină la distanță de unele clădiri, face parte deja din peisaj. Doar norocul a făcut ca, până acum, nimeni să nu fie rănit de bucățile de tencuială și ornamentele căzute de pe palatele din Piața Operei. Despre reabilitarea lor se vorbește mult și demult, dar… cam atât.