Cu falsuri spre Cotroceni. Cataramă, Cumpănașu și Miron Cozma, reclamați la Parchetul General

Viorel Cataramă

Biroul Electoral Central a sesizat organele de cercetare penală în privința semnăturilor depuse de opt candidați pentru alegerile prezidențiale. Această decizie a fost luată după ce judecătorii de la Curtea Constituțională au hotărât, în cazul lui Viorel Cataramă, că răsturnarea prezumției de veridicitate se face doar de o instanță.

„S-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”, afirmă BEC într-un comunicat de presă. Sesizarea făcută către Parchetul General vizează candidații Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia și Bobby George Marius Păunescu.

Biroul Electoral Central a respins, vinerea trecută, candidatura lui Viorel Cataramă, peste 94.000 de semnături fiind anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente. Acesta va putea candida pentru că a câștigat la Curtea Constituțională contestația. „Cerința semnăturii, ca element al listelor de susținători, intră sub incidența dispozițiilor din Codul Penal pentru infracțiunea de fals în declarații, iar răsturnarea prezumției de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”, au decis magistrații CC.