Cosmin Tabără, mazilit de Dominic Fritz pe motiv de Ilie Sârbu. Ce „uită” primarul

dominic fritz și cosmin tabără

foto: Arhivă

Prima zi de campanie electorală, primele lovituri între adversari. Primarul Dominic Fritz îl lasă fără obiectul muncii pe viceprimarul Cosmin Tabără, căruia îi impută că Ilie Sârbu, candidatul AUR la PMT, e consilierul său personal. Realitatea e însă alta.

„Primarul Dominic Fritz a retras astăzi, 10 mai 2024, viceprimarului Cosmin Tabără Amânar atribuțiile pe care le îndeplinea până în prezent, respectiv gestionarea Direcției Proiecte și Lucrări Municipale pentru Sport și Transport Feroviar, Direcția de Evidență a Persoanelor și Serviciul Autoritate Tutelară. Aceste atribuții au fost preluate de viceprimarul Ruben Lațcău, de administratorul public al orașului, Matei Creiveanu, respectiv de secretarul general Caius Șuli”, a transmis municipalitatea, sec și fără vreo explicație.

Pe Facebook însă, Fritz a dat mai multe detalii. „La răscruce trebuie să te hotărăști în ce direcție mergi. I-am retras toate atribuțiile viceprimarului PNL Cosmin Tabără, după incidentul de aseară. Echipa consilierului său personal, Ilie Sârbu, care este candidatul AUR la primărie, s-a comportat inacceptabil. AURiștii au întrerupt cu violență verbală și fizică evenimentul nostru de punere a primului afiș din Piața Unirii. L-au îmbrâncit inclusiv pe viceprimarul Ruben Lațcău, care la un moment dat stătea între mine și agitatori (…) Cosmin Tabără candidează pe lista echipei Robu-PSD pentru Consiliul Local. Când ești cu un picior în barca PSDPNL și cu un picior în barca AUR, cu cel mai apropiat colaborator al tău candidat la Primărie, nu mai ai un al treilea picior cu care poți fi viceprimar în administrația Fritz”, a notat acesta.

Cam ca la… Radio Erevan

Agitatorii AUR au apărut, într-adevăr, la miezul nopții de joi spre vineri și au întrerupt evenimentul anunțat deja de cei de la USR în Piața Unirii. Între unii dintr „auriști” și viceprimarul Ruben Lațcău a avut loc, într-adevăr, un incident mai degrabă marcat de jigniri aruncat pe un ton ridicat și niște îmbrânceli ca-ntre „cocoșii” adolescenți din curtea școlii.

Asemănările cu realitatea se opresc însă aici, pentru că Ilie Sârbu, candidatul AUR la Primăria Timișoara, a demisionat în 13 martie din funcția de consilier prsonal al viceprimarului Cosmin Tabără (PNL). Iar dacă Dominic Fritz nu știa acest lucru, ar fi putut întreba fără probleme la Resurse Umane în PMT. Dacă nu era campanie, bineînțeles…

Replica lui Cosmin Tabără a venit tot pe Facebook, acesta declarându-se „stupefiat” de comunicatul primarului Timișoarei. „Dacă în ceea ce privește retragerea atribuțiilor mele mai că aș înțelege de ce face asta, fiindcă a început campania, în schimb presupunerile sale cu privire la faptul că eu l-aș fi influențat pe fostul meu consilier Ilie Sârbu, actualmente candidat AUR la Primăria Timișoarei, mi se par jignitoare. Poate că, în relația cu foștii săi consilieri, Dominic Fritz ar fi capabil de așa ceva, dar să vă fie clar, dle Fritz, eu nu i-am cerut niciunui consilier să facă cel mai mic gest dezonorant”, a notat liberalul.

Totuși, un USR-ist știe că Sârbu nu mai lucrează în PMT

Că liberalii, prin vocea lui Vasile Blaga, au insinuat că, de fapt, USR-iștii i-au agresat pe cei de la AUR nu e, evident, nicio surpriză. Că președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, solicită „autorităților statului sancționarea celor două grupări care s-au încăierat golănește în plin centru al orașului, într-un loc simbolic pentru Timișoara” e iarăși firesc, în lumina campaniei electorale.

Poate surprinde însă postarea deputatului USR Nicu Fălcoi, aflat și el în Piața Unirii la momentul 0 al scandalului.

„Într-un spațiu al respectului reciproc și al civilizației cum este și-a fost dintotdeauna Timișoara, reprezentanții AUR fac notă discordantă: ei aduc violența și grobianismul ăsta strident, pe care oamenii lui Simion le practică și-n politica națională (…) N-au consistență, și nici argumente. N-au avut nici astă-noapte, când – în afară de invective și de forța pumnului ridicat – n-au găsit altă cale prin care s-arate că-și susțin candidatul la Primărie, pe Ilie Sârbu, fost consilier al viceprimarului PNL Cosmin Tabără”, a scris Fălcoi.

Altfel, Dominic Fritz va avea de colaborat cu actualul consiliu local până în luna octombrie. USR, cu 12 consilieri – pentru că Andrei Meșter nu mai votează pe această linie, iar Raul Ambruș a devenit subprefect din partea PSD – nu mai are majoritate. Îi mai trebuie două voturi pentru a trece proiectele, iar întrebarea e de la care dintre cele două „ciume” le va lua: de la cea roșie sau de la cea galbenă?

About Post Author