Copil cu tetanos, salvat la Spitalul „Victor Babeș”. După trei săptămâni de intubare

Peste o lună s-au luptat medicii de la Spitalul „Victor Babeș”, pentru a salva un copil de 12 ani, diagnosticat cu tetanos. Micuțul a stat trei săptămâni intubat și ventilat mecanic, dar acum este în afara oricărui pericol.
Băiatul este dintr-o localitate din județul Mehedinți și a fost adus, la începutul lunii februarie, cu un elicopter SMURD, la Spitalul „Dr. Victor Babeș”, în stare gravă. Fusese diagnosticat, în Drobeta Turnu Severin, cu tetanos, după ce s-ar fi înțepat în talpă cu un cui ruginit.
Tetanosul este o boală infecțioasă extrem de gravă care, netratată la timp, poate duce la deces.
„Infecția este produsă de bacteria Clostridium tetani, afectează sistemul nervos și ulterior duce la spasme musculare severe, insuficiență respiratorie acuta si apoi paralizie. Riscul de deces este accentuat. Băiatul a ajuns, la noi, în Terapie Intensivă, cu rigiditate musculară, spasme musculare generalizate si maxilar încleștat. Copilul a început să aibă dificultăți respiratorii, febră și am decis, după 24 de ore, să îl intubam. Boala poate duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac”, explică dr. Daniel Jipa, medic specialist ATI.
Colaborare între medici cu mai multe specialități
Lupta pentru salvarea băiatului a durat mai bine de o lună. Copilul a fost intubat și ventilat mecanic timp de trei săptămâni. I s-au administrat imunoglobulină antitetanică, pentru neutralizarea toxinei, mai multe doze de vaccin antitetanos, antibioterapie, benzodiazepine, pentru reducerea spasmelor musculare, relaxante musculare, dar și terapie de susținere.
A existat o colaborare interdisciplinară. „Am colaborat cu o echipă de medici specializați în chirurgie pediatrică de la Spitalul «Louis Țurcanu», care au venit de mai multe ori pentru toaletarea și debridarea plăgii. Din echipa multidisciplinară au mai făcut parte un medic cardiolog, un pneumolog, un kinetoterapeut și, bineînțeles, un medic infecționist, colega noastră, dr. Alexandra Herlo”, spune dr. Mirela Poroșnicu, șeful Secției ATI de la „Babeș”.
Acesta a fost cel de-al treilea pacient cu tetanos din ultimii doi ani salvat de medicii de la Timișoara. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva tetanosului. Vaccinul antitetanic face parte din schema națională de imunizare.