Copiii Revoluției: Amintiri din 1989 și povești de viață din cinci orașe / FOTO

copiii revoluției

Copiii Revoluției au crescut și au ajuns oameni mari. Ce cred ei și părinții lor acum, după mai bine de 30 de ani? Vrem să nu uităm. Și vrem să înțelegem. Poveștile vor putea fi văzute / ascultate grație unui proiect denumit chiar așa: Copiii Revoluției.

Interviurile cu revoluționari din cinci orașe și descendenții lor au fost filmate în perioada august – octombrie. Ele își propun să ofere o perspectivă a ambelor generații despre perioada de tranziție, de la comunism la democrație. Timișoara, București, Sibiu, Cugir și Cluj au fost primele orașe care au hotărât să facă mai devreme un pas spre democrație. Oameni care își riscau siguranța, locul de muncă, libertatea și chiar viața au ieșit pe străzi și au strigat „Libertate”.

„Vrem să îi cunoaștem și să ți-i arătăm și ție, așa cum sunt astăzi, la peste 30 de ani de la revoluția din 1989. Vrem să înțelegem cum era viața lor înainte de 1989, ce i-a făcut să adopte acea formă de protest extremă. De aceea, i-am filmat în interviuri lipsite de formalism. Sunt discuții relaxate și calde, în care vom încerca să înțelegem ce funcționa și ce nu în regimul comunist, precum și cum a fost trecerea la democrație”, explică Robert Antonescu, coordonatorul proiectului „Copiii Revoluției”.

Tranziția, prin ochi de copil

Imaginea vieții de familie din anii ‘90 în România este completată de mărturiile copiilor de revoluționari. Proiectul vrea să scoată în față toate aspectele vieții în comunism: care au fost mâncărurile, hainele, filmele, muzica și distracțiile care le-au marcat adolescența acestor copii de revoluționari.

Interviurile vor fi publicate pe website-ul copiiirevolutiei.ro și pe canalul de Youtube al proiectului, alături de fotografii și o cronologie a evenimentelor din decembrie 1989. Copiiirevolutiei.ro va fi lansat în 31 octombrie. Imagini de la interviuri și filmări sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe Instagram, @89revokids.

Proiectul Copiii Revoluției este realizat de Pink Cat Studios și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.