Copii de poveste, la Giroc. Cercul de lectură care a împlinit patru ani și crește / FOTO

Copii de poveste

O profesoară cu drag de carte și niște puști cărora a reușit să le treacă mai departe această pasiune. Despre asta este Cercul de lectură „Copii de poveste”, de la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc. După patru ani, o parte din istorie se încheie, dar numai pentru a continua de la toamnă. Și cu alți eroi.

Cercul de lectură „Copii de poveste” a fost inițiat de profesoara Luminița Ivan. Ea a vrut să împartă cu elevii pasiunea pentru lectură și a crezut în puterea de convingere a vorbei scrise. Timpul i-a dat dreptate, semn că și-n ziua de azi se poate citi. Trebuie doar să-ți deschidă cineva poarta spre această lume.

„Am început cercul de lectură în urmă cu patru ani, provocându-i la citit pe elevii mei de gimnaziu. Dincolo de orele să le numesc… clasice, în care ne-am «jucat» pe texte și am descoperit cărți și povești, am avut parte și de întâlniri foarte interesante cu oameni din zona literară și nu numai. Am fost convinsă că apropierea de literatură se face mult mai bine așa, întâlnind oamenii care o creează. Și am avut dreptate”, explică Luminița Ivan.

Cum a ajutat pandemia

În cei patru ani de activitate, copiii de la cercul de lectură au avut parte de întâlniri cu scriitori importanți, precum Robert Șerban, Radu Pavel Gheo sau Bogdan Alexandru Stănescu. Dar nu numai. „Întâlnirile noastre nu s-au limitat la creatori din zona literară. Tocmai pentru a le arăta copiilor care sunt avantajele lecturii, ne-am întâlnit și cu oameni care, datorită lecturii, s-au împlinit profesional: actori, jurnaliști și vloggeri. În plus, perioada pandemiei a fost una cât se poate de prolifică. Am profitat de faptul că internetul anulează distanțele și ne-am întâlnit online cu personalități care activează în alte orașe, cum ar fi Amalia Enache, de la ProTV, sau vloggerul Horia Sîrghi”, mai spune Luminița Ivan.

Ultima întâlnire din cadrul primului modul al Cercului de lectură, care a coincis cu finalul clasei a VIII-a pentru o parte dintre membrii acestuia, a fost una cât se poate de specială. Copiii au avut parte de un spectacol de improvizație susținut de actorii profesioniști Robert Pavicsits (Arad) și Dragoș Muscalu (București), din trupa Just Push Play. „Copii de poveste” intră acum puțin în vacanță, dar povestea continuă din luna septembrie.

About Post Author