Copac tăiat în parcul Catedralei. Cum arată trunchiul la lumina zilei / FOTO

platan

Un copac din parcul aflat în spatele Catedralei Mitropolitane a fost pus la pământ zilele trecute, iar operațiunea a stârnit, ca de obicei, reacții. De această dată, copacul – se vede cu ochiul liber – era bolnav, însă, la fel ca fosta administrație, nici actuala nu consideră important să comunice când și mai ales de ce intervin drujbele prin parcurile orașului.

Tăierea de arbori a fost unul dintre punctele sensibile care au marcat cele două mandate de primar ale lui Nicolae Robu. Dispariția copacilor din Piața Libertății sau e celor de pe strada Popa Șapcă au fost doar două „episoade”. Robu a declarat însă, în 2020, că, în cei opt ani în care a fost primar, au fost tăiați 15.717 copaci, fiind plantați exact 29.459 de arbori, „pe aliniamente stradale, pe malurile Begăi, în parcuri, în locuri de joacă, în piețe și în scuaruri”.

Evident, tăierea copacilor, în cazul în care aceștia sunt bolnavi și pot deveni pericol public, este necesară pentru evitarea unor tragedii. Operațiunea „Drujba” ar fi astfel justificată și, ideal, comunicată public, lucru care la Timișoara nu se întâmplă.

Tăierea unui platan din spatele Catedralei Mitropolitane a fost sesizată de adversarii actualului primar, care au speculat momentul. „Au împrejmuit locul «crimei» pentru că da, punerea la pământ a platanilor din Parcul Catedralei este un act criminal la adresa naturii înfăptuit de drujbele lui Dominic Fritz”, au notat susținătorii lui Nicolae Robu. Postarea a fost însoțită de fotografii realizate la ceas de seară.

Se taie „doar după verificări în teren și cu aviz”

Pe zi însă, arborele tăiat arată ca în imaginile alăturate: găunos pe dinăuntru. Am cerut la primărie explicații asupra deciziei de punere la pământ a acestuia.

„Tăierile de corecție sau tăierile arborilor bolnavi se fac doar după verificări în teren și cu aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului sau Direcția pentru Agricultură Timiș, după caz. Inspectorii de la Serviciul Spații Verzi verifică periodic starea de sănătate a copacilor și, totodată, intervin prompt la solicitările înaintate de cetățeni, instituții (Poliția Rutieră, Poliția Locală) și companii (Enel). Pentru copacii bolnavi, care reprezintă un real pericol, nu este necesar aviz de la alte instituții. În anumite situații, tăierea poate fi necesară și din alte motive, de exemplu, dacă un copac pune în pericol rețeaua electrică. În asemenea cazuri, este necesar avizul Agenției pentru Protecția Mediului. În cazul arborilor care se supun legii pomiculturii (nuc, castan comestibil) este necesar și un aviz de la Direcția Agricolă”, ne-a precizat Silvana Andreaș, consilier al primarului Dominic Fritz.

În 2020 și 2021, PMT a încercat de trei ori să cumpere un „set tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor”. Licitațiile au fost anulate însă de tot atâtea ori, pentru că nu a existat niciun ofertant. Ultima dat, în iulie 2021.

About Post Author