Contractul cu Colterm, prelungit iar. PMT n-a obținut în șase luni aviz de la Consiliul Concurenței

colterm

Primăria Timișoara trebuie să facă un nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de producere a energiei termice către Colterm. Fiindcă în șase luni n-a reușit să obțină aviz de la Consiliul Concurenței, a fost nevoie de a doua prelungire din acest an a contractului inițial.

Delegarea gestiunii acestui serviciu a fost aprobată prin HCL în luna mai 2006, pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la șapte ani și jumătate. Potrivit HCL 68/ 2006, la articolul 5, se precizează că, dacă se dorește prelungirea, actul adițional trebuie încheiat cu trei luni înainte de împlinirea termenului contractual. În aceste condiții, în februarie 2021, contractul a fost prelungit, prin act adițional, până la 30 august 2021.

Proiectul a apărut atunci pe lista suplimentară și a fost votat fără întrebări din partea consilierilor locali. La acea vreme, viceprimarul Ruben Lațcău spunea că „aceste trei luni ne dau răgazul să elaborăm o nouă documentație și să putem să ne pregătim temeinic pentru această prelungire”.

Contractul nu e gata nici acum. În aceste condiții, pentru ca timișorenii să aibă parte în continuare de apă caldă, e nevoie de o nouă prelungire a contractului. Actul adițional expiră peste o săptămână, așa că proiectul privind o nouă prelungire a fost singurul pe ordinea de zi a plenului extraordinar al CL de marți după-amiază. Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) a întrebat de ce nu s-a făcut această prelungire în luna mai. „În februarie am votat prelungirea, pentru că termenul contractual se împlinea la 30 mai, adică exact cu trei luni înainte, aşa cum prevede acest contract. În contextul în care acest contract încetează la 30 august, venim cu această prelungire contrar dispoziţiilor contractuale. Eu asta vă rog să ne explicaţi”, a solicitat Iliescu.

Studiu de oportunitate la secret?

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Ruben Laţcău, a anunţat că a trimis proiectul la Consiliul Concurenţei, pentru aviz. Potrivit referatului care însoțește proiectul, au fost elaoborate următoarele documente: studiu de oportunitate, regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică, caietul de sarcini al serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și proiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului.

Consilierii locali nu au văzut însă aceste documente, iar fostul viceprimar Dan Diaconu (PNL) a punctat o situație care s-ar putea dovedi incomodă. „Atât cât îmi aduc aminte despre avizul Consiliului Concurenţei, primele două documente cerute sunt proiectul contractului de delegare şi studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodată pe ordinea de zi. Acesta este important, pentru că acolo puteam vedea care este viitorul termoficării (…) Dacă studiul e la Consiliul Concurenţei, e o mare problemă. Nu ştiu ce se va întâmpla dacă acest studiu vine cu avizul CC şi eu fac un amendament pe care CL îl votează. Mă întreb cum s-a făcut acest demers”, a spus acesta.

Avizul CC, cerut abia în august

Proiectul a trecut de plen, dar nu a fost oferită nicio explicație pentru prelungirea făcută doar cu aproximativ o săptămână înainte de expirarea actului adițional votat în februarie.

„Așteptăm avizul de la Consiliul Concurenței, pentru a face o delegare pe termen lung. Acest aviz nu a venit. Am avut mai multe discuții la București, la Consiliul Concurenței, cu domnul președinte Chirițoiu, cât și la ANRE, cu președintele, cât și la Ministerul de Finanțe. Sunt mai multe proceduri în lucru în momentul ăsta. Din cauza documentației vaste, acest aviz nu a sosit (…) Avizul va veni, am avut discuții pe tema asta și ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri”, ne-a declarat, după plen, viceprimarul Ruben Lațcău.

Lațcău nu a putut preciza când a fost solicitat efectiv avizul de la Consiliul Concurenței. Documentația care însoțește proiectul de hotărâre votat de consilieri lămurește acest aspect. „Municipiul Timișoara a depus spre avizare la Consiliul Concurenței, cu adresa nr. SC2021-21689/30.07.2021, documentația aferentă încheierii unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara. Documentația a fost înregistrată la Consiliul Concurenței sub nr. RG/8894/02.08.2021”, scrie în referat.

Altfel spus, cu un contract expirat în luna mai și prelungit încă din februarie cu încă trei luni, specialiștii din PMT au trimis documentația pentru avizul Consiliului Concurenței cu 30 de zile înainte de expirarea prelungirii.

About Post Author