Contract de finanțare semnat pentru Biblioteca Județeană. Trebuie organizată licitația de constructor

biblioteca județeană

foto: Arhivă

A căzut tencuiala de pe ea, așa că e învelită parțial în plasă neagră de protecție, ca să nu se întâmple vreo nenorocire. Clădirea Bibliotecii Județene, din Piața Libertății, are, în sfârșit, banii de reabilitarea promisă de prin 2017.

Lucrurile se mișcă greu, dar, în sfârșit, s-a făcut un pas concret pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene, din Piața Libertății. La începutul lui 2023, CJ Timiș a depus la Ministerul Dezvoltării o cerere de finanțare pentru această lucrare, mai ales în condițiile în care imobilul este deja degradat și are nevoie de reparații urgente. Miercuri, 3 aprilie 2024, a fost semnat, în cele din urmă, contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitare Imobil Piața Libertății nr. 3 – Modificări interioare, modificări exterioare, reabilitare fațade și amenajare parțială mansardă pod existent, amplasare lift interior, acces exterior demolare parțială”.

Banii – adică peste 14.5 milioane de lei – vin din Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. „Lucrările vor viza încadrarea clădirii în normele de eficiență energetică actuale, dar și creșterea calității serviciilor oferite de bibliotecă pentru iubitori de carte, care se vor putea bucura de colecțiile deținute, beneficiind de condiții moderne de lectură”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CJ Timiș va acopri, de altfel, din bugetul propriu, sumele necesare pentru secțiunile care nu se referă la faza de construcții-montaj. Proiectul va include atât intervenții la nivelul structurii și al componentelor arhitecturale, cât și refacerea șarpantei și a fațadei. Vor fi reamenajate mansarda și podul, dar și zona de acces, ceea ce va presupune demolarea unor componente. Va fi amplasat și un lift panoramic interior.

Licitația de execuție, următorul pas

În 2023 au fost votați, în plenul CJ, noii indicatorii tehnico-economici ai investiției. Aceștia au rezultat în urma proiectului tehnic de reabilitare, întocmit de Novartis SRL, cu care Biblioteca Județeană „Sorin Titel” a încheiat un contract încă din 2021. Urmează să fie organizată acum licitația în vederea desemnării constructorului.

Reabilitarea clădirii de la Biblioteca Județeană e promisă de vreo șapte ani. CJ Timiș obținuse, în august 2022, de la Primăria Timișoara, chiar și autorizația de construire pentru acest șantier. În bugetele întocmite de fosta administrație condusă de Călin Dobra, BJT a figurat mereu ca importantă, cel puțin la nivel declarativ.

About Post Author