Container ATI, în curte la Babeș. Marcel Vela: Virusul există, e agresiv și nu-și alege victimele / FOTO

12 paturi de terapie intensivă, într-un container dedicat. Este unitatea mobilă trimisă la Timișoara de Ministerul de Interne și amplasată, de acum, în curtea Spitalului „Victor Babeș”. Ministrul Marcel Vela spune că niciun pacient nu va rămâne pe dinafară.

În Timiș este funcțională, de sâmbătă o unitate mobilă de Terapie Intensivă cu 12 paturi. Este vorba despre un container dotat cu toate echipamentele necesare pentru o secție de ATI, respectiv ventilatoare, monitoare și injectomate. Acesta a fost dus în curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unitate sanitară care funcționează deja, de câteva zile, la capacitate maximă.

„Sunt patru asemenea unități mobile. Una era prevăzut pentru Iași, dar în prezent este amplasată la Galați, având în vedere nevoile județului și ale zonei aferente. Una este la Ploiești și una la Timișoara. A patra este în rezervă la IGSU, fiind pregătită să intervină”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela, la Timișoara.

Pot fi transferați medici din alte județe

În România au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, aproape 900 de cazuri noi de coronavirus. Jumătate dintre ele sunt în șase județe, printre care și Timiș, respectiv București. Vela susține că, dacă este cazul, medicii pot fi detașați în județele cu probleme.

„Dacă vă uitați pe harta României și la densitatea focarelor, o să vedeți că sunt județe care au într-adevăr un număr destul de mare de cazuri, dar și unele care au o situație mai bună. Pot fi transferați medici spre județele unde există o nevoie acută de cadre medicale În zonele urbane mari unde avem specialiști există posibilitatea să extindem capacitatea de terapie intensivă prin mai multe metode (…) Niciun pacient nu rămâne pe dinafară. Sistemul este în așa fel construit încât printr-o armonizare și echilibrare un bolnav să poată fi tratat oriunde, în spații amenajate cu această destinație”, a declarat ministrul de Interne. El nu a vrut să comenteze măsurile dispuse de autorități în zonele mai grav afectate.

Despre datorii de politician

Marcel Vela crede că românii respectă, în general, regulile. „Cei care nu respectă aceste reguli sunt destul de puțini (…) Evident că există riscuri, într-o situație delicată în care cei ce au dorit să valorifice electoral această situație dramatică a românilor și evoluția bolii. (…) Eu pot, fără intenție, fiind asimptomatic, să mă plimb oriunde sau, chiar dacă sunt pozitiv, să mă duc la o terasă, într-un club, într-un magazin. Dreptul meu de a mă mișca văd că nu este analizat cu dreptul meu de a fi sănătos, de a nu fi îmbolnăvit cu bună știință de altcineva. Această situație delicată a dus la o discuție polemică, în antiteză (…) Cred că este o datorie nobilă a fiecărui politician, indiferent de culoarea politică să salveze o viață. Dacă ai salvat un om se spune că ai salvat întreaga omenire”, a declarat ministrul.

Îi rog pe acești cavaleri ai apărării drepturilor și libertăților să discute cu cei care și-au pierdut pe cineva drag. Eu am discutat cu familia unor colegi din MAI care au murit îmbolnăviți de acest Covid. Vă rog să mă credeți că situația este crâncenă, situația este dramatică. Acest virus există, este foarte agresiv, este invizibil, este un dușman care atacă și tineri, și adulți, și seniori.
Ministrul de Interne, Marcel Vela

Peste 2.000 de oameni au murit în România, după ce au fost infectați cu coronavirus, de la începutul pandemiei. Tot de atunci s-au înregistrat aproape 37.000 de cazuri în țară, iar mai multe state europene au impus diverse restricții pentru cetățenii români.