Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara a fost deschis oficial / FOTO

consulatul onorific al Belgiei

Consulatul Onorific al Belgiei de la Timișoara a fost deschis oficial. El funcționează din primăvară, consul onorific fiind omul de afaceri Ovidiu Șandor. La evenimentul de miercuri seară a participat și ambasadorul Belgiei în România, Philippe Benoit.

Consulatul Onorific al Belgiei a fost deschis în luna martie, însă evenimentul oficial de inaugurare a avut loc miercuri seara la Casa Isho, în prezența ES Philippe Benoit, ambasadorul acestei țări în România. Consul onorific este omul de afaceri Ovidiu Șandor.

„Ținând cont că este vorba despre o țară importantă în arhitectura Europei, am acceptat cu mare drag această poziție. Legătura mea cu Belgia nu este una neapărat foarte strânsă din punct de vedere personal, dar important este ce încercăm să facem cu acest consulat. Pe de o parte este vorba de a sprijini persoanele și firmele belgiene din această regiune atunci când au dificultăți. În același timp, ne propunem să fim catalizator al relațiilor culturale, academice și sociale dintre cele două țări”, a spus Ovidiu Șandor.

„Consulatul onorific de la Timișoara este deja parte integrantă din rețeaua belgiană în România și oferă asistență consulară cetățenilor belgieni, dar și companiilor belgiene, cu scopul de a dezvolta relații economice și culturale între cele două țări. Noul consulat onorific contribuie activ la consolidarea coeziunii și cunoașterii reciproce în
beneficiul celor două țări partenere”, a declarat ambasadorul Belgiei în România, Philippe Benoit.

Consulatul Belgiei acoperă județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți. Belgia este al nouălea investitor în România, peste 4.600 de firme belgiene funcționând în prezent în România. În Timiș sunt peste 100 de firme cu capital belgian.

Timișoara, gazdă a multor consulate

„Sunt foarte bucuros că Belgia a ales ca Timișoara să fie unul dintre orașele în care a deschis un consulat. Pentru faptul că l-ați ales pe Ovidiu Șandor cred că unele țări ar putea fi invidioase, pentru că nu este doar un antreprenor, ci o persoană care mereu a fost implicată în comunitate”, a declarat primarul Dominic Fritz. „România şi Belgia au mai multe în comun decât poate părea. Ambele țări s-au format în negura secolului al XIX-lea, cu implicarea diplomației franceze (…) Constituția noastră din 1866 a fost puternic inspirată de cea Belgiei din 1831, una din cele mai liberale din acele vremuri. Sunt convins că Ovidiu Şandor va contribui activ la apropierea relațiilor dintre cele două țări”, a spus, la rândul lui, prefectul Mihai Ritivoiu.

În Timișoara sunt trei consulate generale, ale Germania, Serbiei şi Italiei, şi 15 consulate onorifice ale următoarelor țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, India, Macedonia, Moldova, Olanda, Peru, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Polonia și Belgia. Consulatul Belgiei se află la parterul Casei Isho, în aceeași clădire cu Fundația Art Encounters.

About Post Author