Constructorul a montat greșit linia de tramvai pe bd. Cetății! Cum explică viceprimarul Lațcău situația absurdă

bd. Cetății

sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Ca la noi la nimeni. Constructorul a pus… greșit, de capul lui și fără să verifice nimeni, linia de tramvai pe bd. Cetății, astfel că garniturile nu pot lua curba în siguranță! Vorbim despre o lucrare de aproximativ 17 milioane de euro, care trebuie dată în folosință în acest an. Va fi refăcut tot tronsonul cu probleme.

Primele teste cu tramvaiul pe noua linie cale de pe bd. Cetății au fost făcute în urmă cu exact o săptămână. Au asistat reprezentanți ai Porr Construct, firma care se ocupă de lucrare, ai primăriei și ai STPT. Toate bune și frumoas până când, în curba la stânga de la intersecția Torontalului – Cetății, tramvaiul a „rașchetat” un stâlp care susține firele de contact. Primăria a cerut constructorului să vadă care e problema, iar acum prezintă concluziile.

Unele de cascadorii râsului, dacă n-ar fi, de fapt, foarte trist. „Am avut discuții cu antreprenorul general și cu echipa care a lucrat pe acest proiect, să vedem care sunt cauzele și care sunt motivele reale pentru aceste probleme (…) Într-adevăr, există o eroare de execuție care a fost făcută în faza inițială de montare a liniei. Problema nu este la stâlpii de de catenară sau la stâlpii care susțin linia. Problema este efectiv la linia cale, va trebui să fie refăcută parte din acea intersecție”, a declarat, luni, viceprimarul Ruben Lațcău.

Trafic cu restricții

Potrivit acestuia, de miercuri vor fi instituite restricții de circulație. „Vor începe să refacă această intersecție în întregime, de la fundație înapoi, în așa fel încât să ne asigurăm că la sfârșit avem o intersecție total funcțională (…) Ei vor fi nevoiți să să refacă practic această intersecție de la rost la rost, să spargă, să refacă în întregime linia cale și fundația. Termenul de finalizare a lucrărilor este 28 decembrie. Nu vor primi nicio zi în plus pentru această eroare”, mai spune Lațcău.

Dacă Porr Construct depășește termenul, vor apărea penalități. Oricum, refacerea lucrării, care costă câteva milioane de lei, după estimarea viceprimarului, va fi făcută pe cheltuiala constructorului.

De miercuri, șoferii trebuie să se pregătească din nou de cozi în trafic. „Practic ne întoarcem la modul în care se circula acum șapte-opt luni de zile, în sensul în care e partea dreaptă, cum ieșim în Torontalului, partea stângă, cum intrăm pe Cetății, circulația va fi permisă în continuare pe un fir pe sens, practic vom avea acolo reducere a traficului. Bucata opusă, partea stângă, cum ieșim de pe Cetății, dreaptă cum intrăm, va fi închisă”, explică Ruben Lațcău.

„Vorbim de o eroare de execuție în șantier”

Întrebat dacă au fost operate modificări în proiectul inițial, „moștenit” de la administrația Robu, care să fi putut conduce la această situație, vicprimarul a declarat că nu e cazul. „Problema pe care o avem este una de execuție, nu una de proiectare, în sensul în care lucrările executate în sit nu corespund cu proiectul avizat și documentat ca atare. Vorbim de o eroare de execuție în șantier și nu de eroare de proiectare”, a mai afirmat acesta.

Contractul pentru lucrările de pe bd. Cetății a fost semnat în septembrie 2020, în ultimele săptămâni ale administrației Robu. El are o durată de 36 de luni, din care șase proiect tehnic și restul șantier. Aici lucrează o asociere condusă de Porr Construct, care a câștigat licitația organizată de PMT la un preț de 83,7 milioane de lei, cu TVA. Dirigintele de șantier este Eugenia Marinela Totor, Persoană Fizică Autorizată.

Întrebat dacă nu vor exista sancțiuni și pentru acesta, Ruben Lațcău a spus că „în acest moment preocuparea noastră este ca lucrările să fie finalizate în termenul în termenul stabilit. Până la urmă, termenul contractual este în vigoare (…) Așteptarea noastră este ca anteprenorul să rezolve această problemă conform proiectului. În cazul în care ea nu va fi rezolvată, atunci se vor pune în discuții penalitățile și în mod evident responsabilitățile nu doar ale executantului, dar și ale dirigintelui”.

About Post Author