25 ianuarie 2021

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest are primul șef din noul mandat. Proiecte contractate de 1,3 miliarde de euro

cionca

Iustin Cionca, șeful CJ Arad, este primul președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest în mandatul 2020 – 2024. Din CDR fac parte și ceilalți lideri de consilii județene, precum și primarii mai multor UAT-uri. La nivelul regiunii au fost depuse peste 1.500 de proiecte, cu o valoare de 2,2 miliarde de euro.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest a fost constituit joi, la Arad. Acesta are 16 membri și este alcătuit din președinții consiliilor județene din regiune și din câte un reprezentant al fiecărei categorii de unitate administrativ-teritorială – municipiu, oraș și comună din fiecare județ.

În perioada 2020 – 2024, membrii CDR Vest sunt: Laurențiu Nistor – preşedinte CJ Hunedoara, Romeo Dunca – preşedinte CJ Caraş-Severin, Iustin Cionca – preşedinte CJ Arad, Alin Nica – preşedinte CJ Timiş, Dan Babouțanu – primar Hunedoara, Dănuț Buhăescu – primar Uricani, Tiberiu Păsconi – primar Toteşti, Ioan Popa – primar Reșița, Cristian Miclău – primar Băile Herculane, Brian Filimon – primar Măureni, Călin Bibarț – primar Arad, Petru Antal – primar Pecica, Corneliu Popi-Morodan – primar Ghioroc, Dominic Fritz – primar Timișoara, Dănuț Groza – primar Sânnicolau Mare și Ionuț Stănușoiu – primar Ghiroda.

Primul președinte al CDR va fi Iustin Cionca, iar „vice” va fi Romeo Dunca. Funcțiile sunt deținute prin rotație, de președinții de consilii județene, mandatele având o durată de un an.

Peste 1.500 de proiecte, depuse pentru bani de la UE

Prin Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost depuse 1.510 proiecte, cu valoare care depășește 2,2 miliarde de euro. Au fost contractate până acum 750 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,3 miliarde euro. Finanțarea nerambursabilă este de peste miliard de euro, deși alocarea inițială era de 634 milioane de euro. Sunt în evaluare sau precontractare aproape 250 de proiecte, cu o valoare de 392,71 milioane de euro. Aproape 200 de milioane ar fi finanțare nerambursabilă.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest a aprobat, în prima ședință, cuantumul contribuțiilor consiliilor județene la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia și România-Ungaria. Au fost aprobate, de asemenea, bugetul și organigrama ADR Vest.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: