Conferința Smart Diaspora, anunțată oficial. Cercetători români din toată lumea vin la Timișoara

smart diaspora

Conferința „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023. Ea își propune să aducă laolaltă cercetători români și diasporă.

Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române.

Proiectul este organizat cu implicarea celor patru universități care formează Alianța Timișoara Universitară (ATU).

„Diaspora română este parte integrantă a națiunii române. Smart – Diaspora este o componentă aparte a acestei imense comunități, personalități importante ale acesteia regăsindu-se în cele mai performante comunități academice, științifice și de cercetare din toată lumea. Ne propunem să facilităm legătura cu Smart – Diaspora, cel puțin prin două componente: crearea de cadre pentru colaborarea cu comunitățile academice, științifice și de cercetare din România, dar și crearea de mecanisme și de cadre pentru întoarcerea acasă a unui număr important de reprezentanți ai acestei comunități”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

„Prin această conferință participăm la construcția brandului de țară al României. Universitatea de Științele Vieții din Timișoara este onorată să fie parte activă în realizarea acestui proiect. Contribuția noastră se va concretiza în paneluri de importanță strategică, urmând să contribuim la temele legate de apă și sol, dar și prin prezentarea, în premieră mondială, a unei soluții inovativă din aria de interes a circulației certificatelor pentru emisiile de carbon”, a declarat, la rândul lui, rectorul USVT, Cosmin Alin Popescu.

„Timișoara va rămâne, în anii care vor veni după 2023, cu legături permanente stabilite cu diaspora științifică. Universitatea Politehnica va profita de avantajele acestor legături, prin atragerea de lectori cu experiență din cercetarea academică internațională, atât prin cursuri onsite, cât și online, care facilitează acest gen de colaborare”, a afirmat rectorul UPT, Florin Drăgan.

„În sfera științelor medicale, am identificat personalități de primă clasă, din SUA sau alte țări, care nu și-au reluat legăturile directe cu țara și pe care îi vom invita să vină la Timișoara în 2023. Este momentul să încercăm un parcurs inteligent și să apelăm la toți cei care pot contribui la imaginea României în plan european și mondial. ”Smart Diaspora 2023” va facilita aducerea multor resurse umane și de cunoaștere în țară, dar și schimbul de tineri cercetători spre marile universități și institute de cercetare ale lumii”, a explicat, de asemenea, rectorul UMFT, Octavian Crețu.

În 2023, lva fi organizat, în premieră, și un târg educațional internațional sub auspiciile ATU – „Study in Timișoara”. Acest eveniment se va adresa segmentului de studenți români și internaționali și va contribui la dinamica educațională și profesională regională.

About Post Author