Concurs pentru pofticioși, în Serbia. Zeci de măcelari, inclusiv din România, fac cârnați

Peste 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia-Herțegovina și Croația se întrec duminică, într-un concurs de preparat cârnați. Se întâmplă lângă Zrenjanin, la Belo Blato, unde are loc a 11-a ediție a unui festival tradițional.
Kobasicijada – un adevărată festival al cârnaților – de la Belo Blato se desfășoară într-un sat care are o comunitate majoritar slovacă și unde trăiesc și sârbi, maghiari și bulgari. Distracția a început încă de sâmbătă, când a avut loc o demonstrație tradițională de sacrificare a porcului pârlit cu foc de paie. Cele cinci echipe de localnici au sacrificat cinci porci din rasa Moravka și au pregătit cârnați proaspeți, jumări, untură, coaste și scăriță, dar și krmenadla (cotlet).
Localnicii au înregistrat din acest an și un brand local de cârnați maturați și condimentați cu usturoi, boia și chimen. Beloblatska Fermentisana Kobasica se găsesc de cumpărat în târg.
Duminică, 2 februarie, la ora 9, începe competiția de preparare a cârnaților proaspeți, unde sunt înscrise peste 70 de echipe din Serbia, România, Ungaria, Bosnia și Herțegovina și Croația.
„Fiecare festival este o ocazie de a descoperi aromele unice ale fiecărei comunități și de a înțelege felul în care bucatele tradiționale de la Pomana Porcului și din cămara de iarnă ne vorbesc despre apartenență. Aceste concursuri între echipe sau preparate celebrează atât priceperea măcelarilor, profesioniști sau doar pasionați, cât și respectul față de aceste tradiții și și dorința de a le face cunoscute generațiilor tinere”, spune diplomatul culinar Romana Rista, cunoscută și ca „Fata care gătește cu flori”.
Sunt încă două festivaluri în această lună
La festivalul de la Belo Blato participă peste 300 de producători din Serbia, în special din districtele Banat, Srem și Bačka.
„Într-un context politic complicat, Serbia continuă să-și apere specificul multicultural și să promoveze diversitatea, prin organizarea de festivaluri ale tradițiilor legate de sacrificarea porcului în fiecare colț din Voivodina, în luna februarie”, conchide Romana Rista.
Dacă nu ajungeți în acest weekend în Serbia, să gustați „porcării” preparate tradițional, treceți în calendar alte date: 13-16 februarie – Slaninijada, ediția 38, Kačarevo, lângă Pančevo, respectiv 21-23 februarie – Kobasicijada, ediția 41, Turija, Srbobran.