ConCentrica 2022. Despre cărțile care nu te judecă și sunt poarta către imaginație / FOTO

concentrica

Piața Libertății a fost din nou sală de lectură. ConCentrica, eveniment neoprit nici în pandemie, a marcat o nouă ediție, la care s-a citit poezie. Biblioteca Județeană Timiș își continuă seria de evenimente ieșite din tipare.

În Piața Libertății încinsă de soare s-a citit, marți, poezie. A fost o nouă ediție a evenimentului denumit ConCentrica, organizat de Biblioteca Județeană „Sorin Titel”. Prima lectură publică a avut loc în 2016 și, de atunci, au apărut diverse teme și variațiuni ale aceleiași îndeletniciri: cititul.

„Aceste lecturi publice constituie cumva cel mai original, dacă vreți, aspect literar, în sensul organizării de evenimente literare, al orașului. Pentru că prima dată în istoria acestui oraș s-a generat export de formate culturale. «Pătura care citește», de exemplu, s-a organizat la Craiova, la Sibiu, la Brașov… se organizează evenimente similare la Lugoj, de exemplu, și nu numai. Invitați principali sunt, de fapt, cei care constituie publicul. Așa cum spunem, ei citesc, deci o carte parcurge comunitatea, comunitatea parcurge o carte. Și asta înseamnă că poemele respective, citite în traducere, în română, o traducere realizată cel mai adesea de Antuza Genescu, se vor auzi și vor da seama și despre ce înseamnă acest festival, LitVest, și despre ce înseamnă lecturile publice la Timișoara”, spune directorul BJT, Tudor Crețu.

Literatura te ajută să reușești în viață

Dacă la ediția 2021 a ConCentrica s-a citit presă de acum 100 de ani, de pe vremea gripei spaniole, acum s-a făcut o selecție de texte din antologia de poezie „LitVest 2019. Text buffet”, care reunește scriitori de pe două continente. Au citit elevi, bibliotecari, medici, jandarmi, scriitori și nu numai.

Unul dintre cititori a fost medicul Dorel Săndesc. Nu e la prima experiență de acest fel și spune că e dependent de lectură. Crede că asta l-a ajutat foarte mult. „Poți trăi fără a citi literatură, dar dacă citești literatură tu vei fi în față. Asta te va ajuta în succesul în viață, dincolo de plăcerea extraordinară. Eu citesc acum pentru că sunt «addict». A citi îmi face o plăcere în sine, asta este de fapt adicția. Vreau să le spun tuturor că înainte de asta există o motivație pragmatică. Citiți literatură ca să reușiți în viață, indiferent ce meserie ați avea”, sună sfatul acestuia.

Printre cei prezenți s-au numărat și foarte mulți copii. Am întrebat-o pe Mira Iorgovan, elevă în clasa a cincea la Liceul „David Voniga” din Giroc, de ce a venit la un astfel de eveniment. Spune că din curiozitate și pentru a ajuns la o concluzie interesantă: „Citesc destul de des și îmi place lectura deoarece cărțile nu te judecă și sunt poarta către imaginație”…

About Post Author