Complexul Luceafărul din Vârșeț, cedat gratuit României de către Serbia

luceafărul

sursa foto: https://mdrs.wordpress.com

Guvernul Serbiei cedează dreptul de proprietate asupra complexului Luceafărul din Vârșeț Executivului român. Acordul dintre cele două state a fost semnat în iunie și aprobat miercuri, prin hotărâre de guvern.

Guvernul a aprobat miercuri acordul cu Executivul Serbiei, referitor la transferarea dreptului de proprietate asupra complexului Luceafărul din Vârșet, semnat la Bucureşti, în luna iunie.

Complexul Luceafărul este una din cele mai impozante clădiri din Vârşeţ. El se află în centrul orașului, pe un teren de aproximativ 2.460 metri pătraţi. Destinaţia iniţială a acestuia a fost Banca „Luceafărul”, care a finanţat activitatea agricolă a românilor din zonă. Ulterior, imobilul a fost folosit pentru acţiuni de promovare a identităţii culturale şi spirituale româneşti.

În perioada comunistă, clădirea a fost naţionalizată. Asociaţii ale membrilor minorităţii române au iniţiat de mai mult timp demersuri pentru retrocedarea clădirii. Acestea nu au fost soluţionate favorabil de autorităţile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate.

„În urma demersurilor repetate ale Ministerului Afacerilor Externe, partea sârbă a convenit să transfere părții române dreptul de proprietate asupra complexului Luceafărul, cu titlu gratuit, în baza unui acord bilateral (…) Documentul conține, de asemenea, prevederi referitoare la momentul la care operează efectiv transferul dreptului de proprietate asupra clădirii, la destinația pe care o va avea imobilul, la condițiile de înstrăinare/ închiriere subsecventă a acestuia de către statul român, respectiv clauze de intrare în vigoare”, se precizează în HG adoptată miercuri de guvern.

About Post Author