Colterm mai primește 8 milioane de euro de la bugetul local. Pentru pierderile de pe rețelele vechi și sparte

colterm

Peste 8 milioane de euro de la bugetul local, bani suplimentari pentru Colterm. N-au fost dați în ultimul plen, fiindcă proiectul a fost retras, dar se va întâmpla până la sfârșitul lui septembrie. Este contravaloarea pierderilor cauzate, în 2018, de rețelele vechi ale societății de termoficare.

Ultimul proiect de pe lista suplimentară a celui mai recent plen al CL a fost retras de pe ordinea de zi chiar la începutul ședinței. El prevedea „acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse aferente anului 2018, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie”. Proiectul a apărut pe ultima sută de metri și nu fusese văzut de consilierii din opoziție, de exemplu.

Pierderi de aproape 40 de milioane de lei la Colterm

Practic, încă aproape 40 de milioane de lei de la bugetul local ar trebui să ajungă în conturile companiei de termoficare. „Prin HCL nr. 400 din 25.07.2019 a fost aprobată documentaţia privind «Bilanţul real tehnologic şi optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferent anului 2018» (…) Diferenţa dintre pierderile reale înregistrate în anul 2018 şi pierderile tehnologice aprobate în preţurile locale aferente anului 2018 reprezintă pierderi induse, neacceptate în preţ/tarif. Totalul pierderilor induse aferente anului 2018 este de 32.761.304,197 lei fără TVA, respectiv 38.985.951,994 lei inclusiv TVA”, scrie în motivarea proiectului, semnată de primarul Nicolae Robu și Culiță Chiș, șeful Direcției Generale DPPRU a PMT.

Robu este și cel care a retras proiectul. El spune că nu e vorba decât despre niște chichițe juridice, rezolvabile în scurt timp. „E vorba despre recunoașterea și apoi plata pierderilor tehnologice. E cum s-a întâmplat în fiecare an. Sunt două tipuri de pierderi: pierderi induse financiar și pierderi induse tehnologic. Și unele, și altele trebuie să aibă aprobarea, recunoașterea, și, sigur, asta se face printr-o aprobare în CL. L-am retras (proiectul – n.r.) pentru că juriștii au găsit niște inadvertențe. Probabil în două săptămâni rezolvăm”, ne-a declarat edilul.

De vină sunt conductele neizolate și sparte

De ce s-a ajuns la o sumă atât de mare la capitolul pierderi? Explică raportul de specialitate anexat proiectului. „Pierderile în reţelele de transport şi distribuţie în anul 2018 au fost mai mari faţă de cele din anul 2016, deoarece pierderile prin transfer de căldură în mediul ambiant au crescut din cauza stării necorespunzătoare a izolaţiei conductelor, iar pierderile masive au crescut din cauza spărturilor din conducte”, scrie în acest document.

Practic, din banii tuturor timișorenilor, racordați sau nu la Colterm, trebuie plătite pierderi însemnate cauzate de infrastructura învechită. Potrivit documentelor furnizate de compania de termoficare, în 2018, pierderile reale au fost de 132.427,8 Gcal, pe rețelele de transport, 96.870,5 Gcal pe rețelele de distribuție, respectiv 1,39 milioane mc consum tehnologic de apă de adaos. Trebuie plătite drept pierderi induse pe reţelele de transport – 71.493,4 Gcal, pierderi induse pe reţelele de distribuţie – 37.837,013 Gcal, și pierderi induse masice – consum tehnologic de apă de adaos 500.078 mc.

Colterm merge înainte

Vă reamintim, la sfârșitul toamnei 2018, Primăria Timișoara a contractat un credit de 100 de milioane de lei de la Trezorerie. Banii au fost destinați exclusiv achitării în avans, pe o perioadă mai mare de un an, a subvenției către societatea de termoficare. În luna iulie, Colterm era să rămână fără gaz și, deci, să-și lase cei aproximativ 60.000 de abonați fără apă caldă. E.On intenționa să închidă robinetul, din motive de neplată a facturilor. A fost evitată în ultimul moment o situație penibilă, după intervenția primarului Nicolae Robu. Același care spune acum că societatea merge înainte. „Situația Colterm nu este foarte gravă. Este ca de obicei. Este o situație constant critică la Colterm, dar supraviețuim, în timp ce alții au dat faliment”, ne-a mai declarat edilul-șef.

About Post Author