Colterm, faliment de la 1 mai? Societatea a cerut oficial bani pentru certificatele anti-poluare

colterm

CET Centru

Administratorul judiciar al Colterm a notificat oficial Primăria Timișoara asupra obligativității cumpărării certificatelor EUA. În cazul în care nici în acest an nu se va face achiziția, urmează falimentul. E nevoie de aproximativ 80 de milioane de lei.

Colterm, prin administratorul judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL – Insolvein SPRL, cere Primăriei Timișoara bani pentru cumpărarea a 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Este vorba despre aproximativ 80 de milioane de lei. Adresa a fost trimisă către PMT în 26 ianuarie.

„Solicităm să aveți în vedere faptul că, în ipoteza în care Colterm SA nu va achiziționa până cel târziu la data de 30 aprilie 2023 certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022, contribuția și penalitățile de întârziere pe care le va aplica AFM debitoarei Colterm SA (…) prin decizie de impunere ce constituie titlu executoriu, vor conduce la declanșarea procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA”, se precizează în adresa respectivă.

Consilier PSD: Sunt două soluții

Săptămâna trecută, viceprimarul Ruben Lațcău anunța că, în bugetul pe 2023, Colterm va avea prevăzută suma de 180 de milioane de lei, din care va trebui să se descurce în acest an.

„Trebuie menționat faptul că această sumă se adaugă celor 180 de milioane de lei – subvenții programate în bugetul pe anul 2023. În cazul în care Primăria și Consiliul Local Timișoara nu vor opta pentru una din cele 2 soluții sugerate de administratorul judiciar (mărirea capitalului social sau plata pierderilor tehnologice), în luna mai a acestui an, Colterm va intra în faliment, iar cei 50.000 de abonați vor rămâne fără apă caldă și căldură”, spune, pe de altă parte, consilierul local PSD Radu Țoancă.

Acesta solicită conducerii Primăriei Timișoara convocarea de urgență a unei ședințe de CL, înainte de adoptarea bugetului pe anul 2023, unde să se stabilească o modalitate legală de sprijin financiar care să împiedice falimentul. Anul trecut, o adresă similară a fost ignorată de conducerea PMT, iar ulterior Colterm a luat o amendă de peste 14 milioane de euro.

About Post Author