Colterm cumpără gaz mai ieftin cu 30%. Teoretic, ar putea scădea și facturile

colterm

CET Centru

Colterm are contract pentru cumpărarea de gaz până la finele anului, la un preț mai mic cu 30% decât cel de bază. Asta înseamnă reducerea prețului de producție și, teoretic, scăderea prețului la gigacalorie, deci facturi mai mici pentru timișoreni. Practic, vom vedea dacă și când acest lucru se va și întâmpla.

Sezonul de încălzire 2023 / 2024 s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, fără sincope majore și fără ca abonații Colterm să aibă probleme cu furnizarea apei calde și a căldurii. Nemulțumirea cea mai mare a fost legată de prețul plătit în această iarnă pentru termoficare, ceea ce a făcut ca facturile să fie simțitor mai piperate decât în anii trecuți.

Colterm intră în vară cu stocuri de cărbun și gaz. La cărbune, sunt în depozite 20.377 tone (față de 6.684,51 tone, aprilie 2023), în condițiile unui consum mediu de cărbune energetic, în aprilie, de aproximativ 222 de tone/zi. La gaz, societatea are înmagazinată, la ora actuală, cantitatea de 36.308 MWh (față de stoc zero, în perioada similară a anului trecut), la care se va adăuga cantitatea de 6.519 MWh, care va fi înmagazinată în luna mai.

Colterm „este un jucător serios”

„Vestea bună este că am reușit să semnăm un contract cu Romgaz pentru un cost cu aproape 30% mai mic decât cel de bază, valabil până la finele anului. Suplimentar, avem contractată, tot de la Romgaz, și cantitatea de 220.000 de MWh, la o valoare de 27,2 milioane de lei, pentru perioada 1 aprilie – 31 mai, destinată consumului populației.

Toate acestea dovedesc faptul că, în ultimii ani, Colterm a recâștigat încrederea partenerilor de piață și că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor. Reușita aceasta înseamnă, practic, reducerea costurilor de producție, ceea ce va genera reducerea prețului la gigacalorie și, în timp, reducerea costurilor pentru fiecare consumator în parte, conform metodologiei privind prețurile, stabilită de ANRE”, transmite Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

De la 1 martie 2023, prețul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice la Timișoara este de 847,61 lei/MWh, exclusiv TVA. Colterm facturează pentru populație un preț d 497,83 lei/MWh, exclusiv TVA. Diferența este acoperită din subvenții de la bugetul local. Rămâne de văzut când și dacă va apărea propunerea de reducere a prețului.

About Post Author