Colterm, amendată cu aproape 100.000 lei într-un an fiindcă vinde apă rece pe post de caldă

colterm

CET Centru

Apă caldă care nu e caldă și echipamente tehnice despre care nimeni nu știe dacă sunt sau nu corespunzătoare. Sunt chestiunile pentru care, într-un an, Colterm a fost amendată de 15 ori de Protecția Consumatorului. A aflat asta, pentru că „s-a implicat”, vicepreședintele CJ, Alin Popoviciu.

În fiecare lună, de ceva timp, Colterm trimite sârguincios comunicate în care anunță plătitorii de facturi că totul e sub control – are gaz, are cărbuni, nu trebuie să-și facă grij. Decât pentru buzunare, pentru că facturile ard tot mai tare în fiecare lună.

În plus, primăria anunță, periodic, noi succese în materie de trecute, prezente și viitoare înlocuiri de țevi, pentru care finanțarea de zeci de milioane de euro e nerambursabilă și asigurată.

Partea proastă e însă că, uneori, zile la rând, apa caldă nu e caldă, iar avariile sunt tot mai dese. Dar despre aceste lucruri n-o să aflați din comunicatele Colterm și PMT.

Popoviciu „a hotărât să verifice ce se întâmplă”

Puteți afla despre ele însă dintr-un „comunicat de presă” pus luni seară de Facebook de vicepreședintele CJ, Alin Popoviciu (PNL).

În numele unei bune colaborări instituționale între Primăria Timișoara și CJ Timiș, așa cum a fost ea anunțată de la preluarea mandatelor de către Dominic Fritz (USR) și Alfred Simonis (PSD), Popoviciu a decis „să se implice”.

„După mai multe sesizări primite din partea cetățenilor Timișoarei, legate de faptul că în această perioadă foarte rece, cu un ger cumplit, caloriferele din apartamente sunt aproape reci, iar apa caldă este mai mult amorțită și nicidecum bună să te speli, am hotărât să mă implic mai mult și să verific ce se întâmplă. Am întrebat, în primul rând ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) dacă au făcut ceva în acest sens, știind de la cei care m-au sesizat că au trimis aceleași adrese și la instituțiile abilitate să ia măsuri”, a notat Popoviciu.

Amenzi foarte mici pentru tragerea în piept a abonaților

Vicepreședintele CJ a făcut așadar o cerere în baza Legii 544, privind liberul acces la informațiile de interes public, întrebând Protecția Consumatorilor dacă a făcut verificări. A primit răspunsul „foarte repede” și l-a făcut public pentru ca timișorenii „să știe că, de fapt, plătesc mult mai mult în comparație cu ceea ce au semnat în contract și cu ceea ce ar trebui să plătească”.

„Astfel, în perioada ianuarie 2024 – februarie 2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș a efectuat nouă acțiuni de control la punctele de lucru ale operatorului Colterm SA., iar în urma acestor acțiuni au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, dintre care 9 avertismente și 15 amenzi, în valoare totală de 97.500 lei.

S-au constatat următoarele deficiențe:

  • Operatorul economic (Colterm) nu a putut prezenta registrul unic de control.
  • Buletinele de verificare metrologică pentru echipamentele din punctele termice (termometre, manometre, senzori de temperatură și presiune din cadrul instalației de automatizare) nu au putut fi prezentate.
  • Temperatura de plecare pentru apa caldă de consum din punctele termice era de 53,5 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura minimă de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.
  • Temperatura de plecare din punctele termice, reglată pe sistem pentru energie termică (pentru calorifere), era de 47,9 grade Celsius, în condițiile în care, conform ordinului ANRE 69/2004, temperatura de plecare din punctele termice ar trebui să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius”, mai scrie Popoviciu.

Concluzii și praf în ochi

Colterm vântură, deci, în fața abonaților jumătatea aproximativ plină a paharului. Fără să le spună, de fapt, că jumătatea goală i se datorează exclusiv, fiind livrează din start apă caldă și termoficare la temperaturi mult mai scăzute decât e obligată.

Altfel, cele 15 amenzi propriu-zise care nu ajung, în total, la 100.000 lei, sunt praf în ochi pentru conturile unui operator economic care încasează această sumă de la abonații unui bloc cu 10 etaje, care are două scări.

About Post Author