colectiv, filmul. Proiecție specială la Timișoara

colectiv

Înainte de premiera națională, filmul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, va putea fi văzut la Timișoara, în prezența echipei de producție. Proiecția va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest.

Filmul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, va avea premiera în cinematografele din România în 28 februarie. El spune povestea primului an de după incendiul care a distrus sute de vieți și a tulburat mii de conștiințe. „Decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă. Pe parcursul unui an, am putut observa în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliștilor cu autoritățile statului”, explică regizorul.

Filmul oferă în locurile-cheie de după tragedia de la Colectiv: redacții, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. El urmărește jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

„colectiv” va putea fi văzut la Timișoara în 20 februarie, de la ora 18.30, în Aula Magna a Universității de Vest. Vor fi acolo și echipa de producție și o parte din protagoniști. Premiera mondială a filmului a avut loc la Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Pelicula a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Zürich. În prezent, „colectiv” este în selecția oficială de la Festivalul de Film Sundance 2020.